Izraelski Vrhovni sud potvrdio naređenje o deportaciji direktora HRW-a

05 Nov 2019

Izraeski Vrhovni sud danas je potvrdio naređenje o deportaciji direktora Human Rights Watcha (HRW), Omara Shakira, na okupiranim Palestinskim teritorijama zbog njegove navodne podrške grupi za bojkot Izraela, BDS.

- Izraelski Vrhovni sud potvrdio je moju deportaciju zbog mog zalaganja za ljudska prava. Odluka je sada na izraelskoj vladi. Imam na raspolaganju 20 dana da odem, i oni bi se u tom slučaju pridružili zemljama kao što su Iran, Sjeverna Koreja i Egipat u blokiranju pristupa zvaničniku HRW-a. Mi nećemo stati. Mi također nećemo biti posljednji kojima će se tio desiti - navodi Shakir u tweetu.

Izraelska grupa za ljudska prava, B’Tselem, saopštila je u tweetu da izražava solidarnost s direktorom HRW-a.

- Napori da se prikrije okupacija i ušutkaju kritike osuđeni su na propast. Ova odluka savršeno pokazuje stanje stvari u najvišoj sudskoj instituciji u Izraelu - ne vladavinu prava nego pravnu propagandu u službi okupacije. U suštini, presuda Vrhovnog suda zakonsko je odobrenje za sužavanje ionako uskog prostora u Izraelu za protivljenje okupaciji. Decenijama je takav prostor nepostojeći za Palestince, sada će biti i dodatno sužen za međunarodne aktere, a uskoro također i za Izraelce - navodi u tweetu izvršni direktor B’Tselema, Hagai Eiad, prenosi palestinska novinska agencija WAFA .

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo