Saudijska Arabija omogućila ženama služenje vojnog roka Istaknuto

10 Okt 2019
Saudijska Arabija omogućila ženama služenje vojnog roka Ilustracija

Saudijska Arabija objavila je da će omogućiti ženama da služe u oružanim snagama, u okviru svog širokog programa ekonomskih i društvenih reformi.

Jučerašnji potez posljednja je u nizu mjera koje imaju za cilj proširiti prava žena u kraljevstvu, i pored toga što grupe za ljudska prava optužuju Rijad da provodi represivne akcije protiv ženskih aktivista. 

"Još jedan korak ka jačanju žena", objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru, dodajući da će žene moći obavljati dužnosti regruta, kaplara ili narednika. 

U prošloj je godini Saudijska Arabija omogućila ženama da služe u snagama sigurnosti.

Krunski princ Mohammed bin Salman, de facto vladar Kraljevstva, odobrio je niz reformi na širenju ženskih prava, uključujući davanje prava na vožnju motornih vozila i putovanja bez saglasnosti mahrema.

On je, međutim, istovremeno nadzirao hapšenja nekoliko uglednih aktivistica za ženska prava, među kojima je najpoznatija Loujain al-Hathloul, navode agencije.

Saudijska Arabija, najveća svjetska izvoznica sirove nafte, nastoji poboljšati svoju sliku u svijetu i privući turiste u okviru plana da odmakne svoju ekonomiju od izvoza nafte

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo