D. Trump: SAD spremne odgovoriti na napade na saudijska naftna postrojenja

16 Sep 2019

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump poručio je da je njegova zemlja spremna za eventualni odgovor na zračne napade koji su izvedeni na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

“Postoji razlog da vjerujemo da znamo krivca. Spremni smo i čekamo verifikaciju, ali čekamo da čujemo i koga Saudijska Arabija smatra odgovornim i pod kojim uvjetima ćemo djelovati“, poručio je Trump na Twitteru.

Američki predsjednik Trump je naredio aktiviranje rezervi nafte kako bi osigurao nabavku tog energenta nakon nedavnog napada koji je obustavio pet posto ukupne svjetske proizvodnje. 

“Zbog napada na Saudijsku Araniju koji bi mogao uticati na cijene nafte, naredio sam puštanje nafte iz Strateških rezervi ako za to bude potrebe“, napisao je Trump.

Ranije je neimenovani zvaničnik iz Washingtona kazao kako svi dokazi ukazuju da je Iran odgovoran za napad na najveće svjetsko naftno postrojenje Abqaiq i Khurais. Američki državni sekretar Mike Pompeo također je optužio Iran da je kontrolirao dronove koji su izveli prekjučerašnji napad.

“Teheran stoji iza blizu 100 napada na Saudijsku Arabiju. Iran je pokrenuo velike napade na svjetsku energetsku mrežu“, kazao je Pompeo.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousevi odbacio je američke optužbe.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije