Međunarodna konferencija “Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: Sto godina od Mirovnog ugovora iz St.Germaina 1919-2019” Istaknuto

05 Sep 2019

Konferencija “Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: Sto godina od Mirovnog ugovora iz St. Germaina 1919-2019” biće održana 10. septembra s početkom u 9.00 sati, u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

Na osnovu Člana 10. ovog ugovora, u Jugoslaviji je trebala biti pružena  zaštita džamijama, mezarjima i drugim vjerskim institucijama muslimana i osigurati valjanost muslimanskog vjerozakona u porodičnom i ličnom statusu.

Također, Ugovorom je trebalo biti omogućeno preduzimanje svih koraka za izbor i imenovanje reisu-l-uleme, da se svi neophodni objekti ili dobrotvorne institucije koje su već postojale uvakufe, te da se ne uskraćuje bilo kakva povlastica neophodna za stvaranje novih vjerskih i dobrotvornih ustanova.

Na Konferenciji će učestvovati 13 eminentnih akademskih radnika iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanje, Turske, BiH i regiona. 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo