Goli otok proglasiti spomen obilježjem Istaknuto

14 Apr 2015

Udruženje Goli otok "Ante Zemljar" u utorak je predstavila svoje aktivnosti usmjerene na proglašenje Golog otoka spomen područjem i mjestom sjećanja na sve kažnjenike nekadašnjeg logora, pozvavši sve relevantne društvene faktore na konsenzus oko realizacije tog projekta.

-Nije nam cilj puhati u rog dnevne politike već komemoracija i pijetet prema žrtvama, poručili su s konferencije za novinare članovi tog udruženja koju su prije više od 20 godina osnovali bivši robijaši, a koju od prošle godine vodi generacija njihovih potomaka.

Kako bi sačuvali sjećanje i odali dostojan pijetet žrtvama cilj nam je, kazao je predsjednik Udruženja Darko Bavoljak, na Golom otoku koji godišnje obiđe preko 100.000 posjetilaca, uspostaviti javnu ustanovu koja bi upravljala spomen-područjem, a imala bi informativnu i obrazovnu ulogu, spriječila daljnju devastaciju i omogućila budući održivi razvoj otoka, temeljen na kulturi sjećanja i ekološkom turizmu, piše Index, prenosi agencija Patria.

Pogled na Goli otok sa obale

Goli otok je ostrvo u hrvatskom dijelu jadranskog mora, i smješten je između sjevero-istočnog dijela ostrva Raba i obale. Skoro potpuno je neplodan i nema stalnih stanovnika. Sjeverni dio ostrva koji je vidljiv s kopna, nema vegetacije, dok na južnoj strani ima malo vegetacije i nekoliko uvala.

Zloglasni logor za političke osuđenike na Golom otoku formiran je prije tačno 66 godina.

Sve do Prvog svjetskog rata na Golom otoku nije bilo nikakvih naselja, kada je Austro-Ugarska napravila logor za ruske zarobljenike sa istočnog fronta. Poslije drugog svjetskog rata Socijalistička Jugoslavija pretvorila je 1949. Goli otok u strogi zatvor gdje su isključivo bili zatvarani politički zatvorenici. Nisu svi poticali iz komunističkih redova: bilo je među njima i hrvatskih, albanskih, makedonskih i drugih antikomunista i nacionalista. Ovaj zatvor je bio u rukama federalne vlade sve do 1956. godine, kada prelazi u nadležnost SR Hrvatske. Dok je bila u nadležnosti SR Hrvatske, zatvor na Golom otoku je uglavnom smještao političke zatvorenike, ali poslije su bili i zatvarani osobe koje su počinila kriminalna djela (krađe, ubistva i slično), a ponekad su bili zatvarani i maloljetni delikventi.

Zatvorenici si bili prisiljavani na teški fizički rad u kamenolomu, bez obzira na vremenske prilike: ljeti pri visokim temperaturama kao i zimi u hladnoj buri. Zatvorenici su bili povremeno premlaćivani i maltretirani od strane čuvara. Zatvor je prestao raditi 1988. godine, a godinu poslje, 1989, biva potpuno napušten.

Goli otok danas posjećuju turisti, te pastiri sa ostrva Raba koji ponekad dovoze ovce na ispašu.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo