Printaj ovu stranu

Hrvatska ukida popis stanovništva, uvodi registar po uzoru na države EU

03 Sep 2019

Popis stanovništva koji će se u Hrvatskoj provoditi od 1. aprila do 7. maja 2021. godine vjerojatno će biti zadnji popis koji će se provoditi "na terenu" putem anketa, kazala je za Jutarnji list direktorica hrvatskog Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Nakon toga će se, navodi dnevnik, svake godine ažurirati broj stanovništva i struktura domaćinstava putem takozvanih centralnih registara stanovništva i registara zgrada, kuća i stanova.

To je dijelom posljedica toga što smjernice i preporuke Eurostata, krovnog statističkog tijela Evropske unije, preporučuju da zemlje članice stvore preduvjete da nakon Popisa 2021. dostavljaju ključne demografske popisne podatke Eurostatu na godišnjem nivou.

Direktorica DZS-a smatra da su zbog toga Administrativni registar stanovništva i Administrativni registar zgrada i stanova više nego neophodni za takvu godišnju dostavu podataka o broju i strukturi stanovništva i domaćinstava u Hrvatskoj.

"U tom procesu je prijeko potrebno napraviti pravni okvir te koristiti službene klasifikacije i jedinstven šifrarnik, kao i ažurirati sve nastale promjene na dnevnoj bazi. Ako se administrativni registri ne uspostave u dogledno vrijeme, DZS će imati puno izazova da bismo dostavili Eurostatu sveobuhvatne i pouzdane propisne podatke u godišnjoj periodici", rekla je Lidija Brković.

Dnevnik navodi da se za uvođenje registara zalaže većina demografa s kojima su pričali. U Evropskoj uniji samo Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Hrvatska nemaju takve administrativne registre, a najažurniji i najtačniji su u skandinavskim zemljama, prenosi Hina.

Sve države koje imaju registre provode popis stanovništva u skladu s podacima koje iz njih dobiju, a klasični popis stanovništva rade, uz Hrvatsku, još Bugarska, Rumunija, Slovačka i Mađarska, donosi Jutarnji list.

 

Ocijeni
(0 glasova)

Povezani članci (by tag)