KALIGRAFIJA: Izložba slika "Srce riječi" u Novom Pazaru Istaknuto

15 Okt 2018

U organizaciji Instituta Yunus Emre u Beogardu, Kulturnog centar Novi Pazar i Turskog kulturnog centar večeras je novopazarskoj publici predstavljena izložba slika i kaligrafskih radova "Srce riječi", čiji je autor turski umjetnik Ahmeta Sula.

Na otvaranju trideset druge po redu izložbe, u okviru turneje na Balkanu, u Galeriji Multimedijalnog centra je predstavljeno trideset ulja na platnu i preko sto kaligrafskih radova sa stihovima.

Neobične slike u kombinaciji kaligrafskih tekstova i raznih motiva po prvi put se predstavljaju ovdašnjoj publici i prema riječima autora svako djelo i rad nosi poruku koja dodiruje ljudsko srce.

"Odavde poručujemo svijetu, ovdje u Turskom kulturnom centru zajedno sa Institutom Yunus Emre, volimo i budimo voljeni. Sadržaji su u duhu mudrosti, upoznajmo se međusobno, razmislimo. Na kraju dotaknimo u srca ljudi, najbolji put za ovo je umjetnost i s ovim razmišljanjem smo ovdje", kazao je Sulu, ne krijući uzbuđenje zbog priređivanja izložbe u Novom Pazaru.

Direktoru Instituta Yunus Emre u Beogradu Fahri Akdogan je najavio da će ova turska kulturna institucija nastaviti i intenzivirati aktivnosti u saradnji s Kuturnim centrom Novi Pazar i Turskim kulturnim centrom u Novom Pazaru.

Akdogan je prisutnima predočio dio iz biografije poznatog umjetnika, rekavši da je on istaknuti policijski službenik i načelnik policije prvog reda.

"U Novom Pazaru ćemo u toku ove i naredne godine imati puno projekata. S ovom izložbom kažemo 'merhaba'. Našu uvaženi umjetnik Ahmet Sula je dugogodišnji načelnik policije koji je imao značajnu ulogu u borbi protiv terorističkih organizacija PKK i FETO i značajna je ličnost koja se bavi slikarstvom, poezijom, muzikom i glumom", kazao je Akdogan.

Direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja ove izložbe i najavio intenziviranje saradnja u oblasti kulture između Republike Turske, Kulturnog centra i Sandžaka.

"Zaista je čast da se ovakvi skupovi održavaju i u Novom Pazaru. U 2019. godini ćemo imati 11 projekata koje će finansirati Republika Turska", rekao je Memić, uputivši zahvalnost zbog zalaganja na polju kulture turskom amsbasadoru Tanju Bilgicu i direktoru Instituta Yunus Emre u Beogradu Fahri Akdoganu.

Izložba "Srce riječi" je prethodno održana u Sarajevu, a nakon Novog Pazara biće prikazana u Prizrenu.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo