U Donjem Vakufu promovisana knjiga o dovištima na području Travničkog muftijstva Istaknuto

26 Jun 2018

Knjiga "U potrazi sa svetim - Dovišta na području Muftijstva travničkog", dr. Elvira Duranovića, naučnog saradnika u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu, promovisana je u Donjem Vakufu u okviru programa „508. Dana Ajvatovice“.

- Knjiga je od izuzetne važnosti za poznavanje naše duhovne, kulturne i historijske prošlosti, a govori o duhovnom kontinuitetu Bošnjaka u ovim krajevima. Pisana je stručno, studiozno i naučnim metodama koje odgovaraju tematici. Autor je veoma uspješno prikazao naš duhovni razvoj od ilirskog vremena do modernog islamskog doba - kazao je predstavljajući knjigu prisutnima prof. Husein Čepalo.

Recenzije za knjigu, koja sadrži 480 stranica s tekstovima o dovištima i svetim mjestima gdje se okupljaju Bošnjaci, potpisuju akademik Enes Karić i prof. dr. Ahmet Alibašić.

- Kao nekog ko se bavi istraživanjem naše duhovne historije prošlosti zanimalo me kakvi su korijeni Ajvatovice i drugih duhovnih središta na kojima se Bošnjaci stoljećima okupljaju. Zato sam na Fakultetu islamskih nauka upisao doktorat, a moja doktorska teza bila je „Dovišta na području Muftijstva travničkog“. Pokušao sam predstaviti sva molitvišta i dovišta i pokazati duhovnu historiju Bošnjaka - kazao je autor knjige.

U svojoj knjizi Duranović je, između ostalog, pisao o tome da li su dovišta sveta mjesta muslimana u BiH, o metodologiji za prepoznavanje staroslavenskih svetišta, porijeklu učenja dova pored mezarja evlija i dobrih ljudi, sinkretističkim elementima u obredu kišnih dovišta, turbetima Ajvaz-dede, Hasana Kafije Pruščaka, Torlak-Alije, Đerzeleza Alije, Ibrahim-dede, Ismail-dede i, uopšte posjećivanju turbeta.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo