Logo
Printaj ovu stranu

Festival dječije umjetnosti (FEDU) nudi zabavu, obrazovanje, igru... (VIDEO)

, Objavljeno u Magazin

Festival dječije umjetnosti (FEDU) ove godine će biti održan od 3. do 7. maja na nekoliko lokacija (Narodno pozorište Sarajevo, Pozorište mladih, velika sala Općine Stari Grad, Bosanski kulturni centar).

Ovo je prvi festival ove vrste u BiH i regionu i predstavlja spoj igre, edukacije, obrazovanja, prilika je za afirmaciju knjige, književnosti, teatra za djecu, muzike ali i ostalih vrijednosti.

Festival zvanično otvara predstava "Aladin i čarobna lampa" Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Saše Broz. Ceremonija otvaranja bit će upriličena u Narodnom pozorištu.

O Festivalu i festivalskim programima danas su govorili organizatori i selektori festivala.

Indura Kučuk-Sorguč je kao selektor za dramski dio programa rekla da je na FEDU stiglo 30 prijava iz regiona a da će sarajevska publika imati priliku da pogleda 10 odabranih predstava.

Direktor i osnivač Festivala dječije umjetnosti Faruk Kučuk naglasio je da u ovom festivalu djeca nisu samo posmatarči nego i učesnici. Kučuk je također istakao i značaj koji FEDU ima u ponovnom oživljavanju bajki kroz konkurs za najbolju bajku.

Alma Ferović-Fazlić, osnivačica i direktorica Instituta za muziku, teatar i multimediju (IMTM) govorila je o projektu Instituta koji će biti realiziran u sklopu festivala.

Riječ je o takmičenju osnovaca i srednjoškolaca u izvođenju pop i rok pjesama. Kako ističe Ferović-Fazlić, u BiH ima jako puno talentovane djece a pop i rok scena je zapostavljena.

Osim deset predstava za djecu koje dolaze iz Vinkovaca, Mostara, Kragujevca, Osijeka, Novog Sada, Sarajeva i Niša, festival dječije umjetnosti nudi i zanimnjive radionice iz likovne umjetnosti i književnosti.

Tako će Tatjana Šojić voditi radionicu pripovjedanja bajki, Ilustratorsko-kiparsku radionicu vodit će Sanela Husuć-Musabašić, kiparka i ilustatorka, a književnu Jagoda Iličić.

Ulaz na sve programe osim programa otvaranja je besplatan.

 

ocijeni
(2 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB