Bošnjaci dobili status nacionalne manjine u Albaniji Istaknuto

18 Okt 2017
Parlament u Albaniji je sa 102 glasa za, 10 protiv i jednim suzdržanim usvojio Zakon o zaštiti nacionalnih manjina u Republici Albaniji kojim je određeno da su nacionalne manjine u ovoj zemlji Bošnjaci, Srbi, Crnogorci, Makedonci, Grci, Vlasi, Romi, Egipćani i Bugari.

Svoj doprinos usvajanju ovog zakona dao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je od početka mandata vodio razgovore s predsjednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom o ovoj temi.

Nakon usvajanja zakona Bošnjaci u Albaniji sada i zvaničnoj imaju pravo iskazati svoju nacionalnu pripadnost na osnovu prava samoidentifikacije, a u saglasnosti s odredbama Zakona o općem popisu stanovništva u Republici Albaniji.

Počasni konzul BiH u Draču Fikret Klarić  kazao je da je bošnjačkoj manjini koja više od 150 godina živi u Albaniji i zvanično dat status nacionalne manjine.

"Ovo je najvažnija stvar, jer mi godinama čekamo taj zakon koji smo tražili. Zakonom smo dobili priznanje, a nakon priznanja dolaze i sve druge stvari poput mogućnosti da na narednim izborima dobijemo zastupnika u Albanskom parlamentu", kazao je Klarić.

Posebno važnim je istakao davanje mogućnost školovanja na maternjem jeziku te da je na Bošnjacima samo da nađu profesore koji će predavati jezike.

"Kod nas će se ulice moći pisati i na albanskom i na bosanskom jeziku. Postoje mnoge privilegije i ponavljam, ovo je najveća stvar koju je učinila Vlada Albanije", rekao je Klarić.
Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije