Muslimani u regionu obavljaju završne pripreme za Kurban-bajram

31 Avg 2017

Muslimani u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Albaniji i Hrvatskoj, obavljaju posljednje pripreme pred obilježavanje jednog od najvažnijih islamskih praznika, Kurban-bajrama.

Kako javljaju reporteri agencije Anadolija (AA), čišćenjem džamija, stanova i avlija, kupovinom kurbana te pripremom posebnih poslastica muslimani u regiji obavljaju završne pripreme pred sutrašnji Kurban-bajram.

S druge strane, u regionu će tokom bajramskih praznika brojne organizacije izvršiti podjelu kurbanskog mesa onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Među njima su i Turski crveni polumjesec i Fondacija Diyanet Turske (TDV) koje će u regiji podijeliti meso od ukupno blizu 20 hiljada kurbana. Predstojećeg bajrama će u Bosni i Hercegovini kao volonter TDV-a boraviti i višestruki evropski i svjetski prvak u hrvanju Riza Kayaalp.

Sutra nastupa Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, islamski praznik prinošenja žrtve i jedan od najznačajnijih praznika muslimana. Kurban-bajram nastupa dva mjeseca i deset dana nakon svetog mjeseca ramazana i traje četiri dana.

(AA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo