Izetbegović: Treba sa lijepih riječi preći na neka lijepa djela Istaknuto

23 Jun 2017

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Beogradu da su ključni problemi između dvije zemlje "negiranje genocida u BiH, negiranje identiteta Bošnjaka u BiH kao i podrška ljudima koji odlikuju ratne zločince".

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović prisustvovat će danas svečanoj inauguraciji predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Izetbegović je klanjao džumu-namaz, molitva muslimana petkom, u Bajrakli džamiji u Beogradu i kazao da je njegova poruka podrške beogradskim i srbijanskim muslimanima, "da se ide u džamiju, da se čuva svoja tradicija, da se brani naše pravo, naš identitet na našu vjeru".

"O tome ćemo danas i razgovarati sa Vučićem. Mislim da treba sa lijepih riječi preći na neka lijepa djela. Muslimana u Srbiji ima dosta i oni zaslužuju da sa građevinskim dozvolama izgrade neke džamije da nam se ne bi desilo ono što se desilo u Zemun Polju početkom ramazana", rekao je Izetbegović.

Govoreći i o današnjoj inauguraciji predsjednika Srbije mišljenja je da treba obilježiti takve stvari.

"Vučić se odlučio da to uradi na ovakav način i mi smo mu se rado odazvali", kazao je Izetbegović.

O planiranoj, ali ne realizovanoj posjeti bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu Izetbegović je kazao da je mogao doći, trebao je i bio je pozvan.

"Očekujem da Vučić uradi ono što Nikolić nije uradio, dakle, da dođe u Sarajevo, da nas pozove u Beograd i da se radi na tome da Srbija i BiH bolje sarađuju, da idu naprijed u istom smjeru ka EU, da se odnosi poprave, da se odnosi Bošnjaka i Srba popravljaju. Kao što sam rekao da se sa riječi pređemo na djela", naglasio je Izetbegović danas u Beogradu.

Ključni problemi u odnosima dviju zemalja, prema njegovim riječima, su negiranje genocida u BiH, negiranje identiteta Bošnjaka u BiH, podrška ljudima koji odlikuju ratne zločince, negiraju bosanskog jezika.

"Ne mogu se na takav način popravljati odnosi. Mislim da će Vučić tu napraviti bitne iskorake, da ima dovoljno snage i zrelosti nakon svega što smo prošli da nam svima pomogne da stvari funkcionišu bolje na Balkanu, za svačije dobro", poručio je Izetbegović.

U Beograd će, dodao je, opet doći kada bude pozvan.

AA

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo