Znanje najbolje rješenje za fenomen 'lažnih vijesti' Istaknuto

20 Jun 2017

Fenomen lažnih vijesti (fake news) jedna je od glavnih tema dvodnevne konferencije o slobodi medija u nestabilnom okruženju, koju je u Beču organizovao Ured predstavnika OSCE-a za slobodu medija.

Među 200 međunarodnih eksperata na konferenciji je i ekspert s Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu dr. Đorđe Krivokapić, koji je u kraćem razgovoru za Fenu istaknuo da je lažna vijest postojala oduvijek, ali da postoji razlika između lažne i neistinite vijesti.

- Neistinita vijest proizilazi iz toga da novinar nije dobro radio svoj posao, da nije koristio pravila struke na adekvatan način. Lažna vijest je kada novinar uopće nije imao namjeru da izvještava u javnom interesu, već je iskoristio poziciju da može kreirati vijest za koju od početka zna da u sebi ima neistinitu informaciju. Znači ono što razlikuje lažne od neistinitih vijesti je namjera da se utiče na javno mnijenje i da se određena informacija ubaci u javni diskurs - kazao je Krivokapić.

U posljednje vrijeme osnovni problem proizilazi iz okolnosti da se medijsko okruženje promijenilo i da ljudi masovno koriste Facebook i da samim tim ne postoji odgovornost samih medija.

- Jedan medij koji je napravljen danas i potpuno je izmišljen ima vijest na Facebooku koja izgleda isto kao vijest New York Timesa ili Guardiana. Za običnog čitaoca koji nema dovoljno digitalne i medijske pismenosti, ta vijest izgleda isto - naveo je.

Prof. Krivokapić rješenje prije svega vidi u znanju, sposobnosti svakog konzumenta medija da razlikuje vijesti, da ih kritički promatra i uvidi šta je to istina, a šta laž.

Đorđe Krivokapić predaje na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i programski je direktor SHARE Fondacije. Po obrazovanju pravnik, za fokus primarnog profesionalnog i naučnog interesovanja izabrao je međusobni uticaj savremenog društva i tehnologije.

(FENA)

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo