Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

 

Slušajte uživo

Podgorica: Medresa "Mehmed Fatih" ispratila šestu generaciju maturanata

, Objavljeno u Region Istaknuto

Medresa "Mehmed Fatih“ iz Podgorice ispratila je šestu generaciju maturanata i drugu generaciju maturantkinja ove škole. Na svečanoj akademiji, koja je održana u Tuzima, a kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju, uručena su i priznanja najboljim učenicima.

Ovogodišnje školovanje završilo je ukupno 51 maturant i maturantkinja.

Direktor Medrese "Mehmet Fatih" Fuad Čekić poručio je da će medresa naredne godine obilježiti desetogodišnjicu svog postojanja.

"To znači da je projekat medrese uspio. Dokaz tome jeste da ove godine ispraćamo najveći broj maturanata do sada i da smo, prošle godine, upisali najveći broj učenika. Interesovanje za upis iz godine u godine sve je veće. Specifičnost naše škole u odnosu na ostale jeste akcentiranje moralne odgovornosti, tradicije i identiteta, a sve to ukompovano je u savremeni standard školstva. Moto našeg djelovanja je odgovornost na temeljima bogobojaznosti, integrisanje u društvo sa sviješću o vlastitom identitetu, i da se služenje Bogu ogleda u pomaganju ljudima", kazao je Čekić.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovali su potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, kao i ministri u vladi Damir Šehović i Mehmet Zenka.

Husović je u svom obraćanju kazao da je Islamska zajednica u Crnoj Gori stožer svih muslimana u Crnoj Gori.

"Ne samo to, Islamska zajednica je stožer države Crne Gore, takoreći, neraskidivi dio ovog društva. Islamska zajednica je učesnik svih demokratskih procesa ,makar u zadnje dvije decenije. Zbog toga želim da im čestitam, da nastave na tom kursu, u Vladi će uvijek imati dobrog i pouzdanog partnera kao i do sada što su imali“, kazao je Husović.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je nepodijeljena briga o svim nacijama, manjinama i kulturama "najbolji doprinos naše privrženosti Crnoj Gori i njenom napretku".

"Posebnu važnost u tim procesima ima obrazovni sistem, koji pred sobom uvijek ima najvažniji zadatak, da na temeljima istih vrijednosti i ujednačenog znanja slavi različitost kao temeljnu vrijednost, a ne kao opasnost. Nemjerljivo važan doprinos takvom sistemu vrijednosti daje Medresa "Mehmed Fatih" u Tuzima, koja njeguje jasno definisane standarde znanja, koji su predočeni u javnovažećem obrazovnom programu. Učenici ove medrese imaju mogućnost da stiču širok korpus znanja, ne samo iz religije, već i iz drugih oblasti", rekao je Šehović.

Među brojnim gostima, večeras je na svečanoj akademiji bio i Birol Cetin, potpresjednik Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).
On je kazao da je za njega ovo veliki dan.

"Bio sam na prvom programu maturanata ovdje u Crnoj Gori, jer sam tada obavljao ovdje dužnost i sjećam se kako je to bilo. Vidimo danas da smo jedan bogatiji program napravili, imamo i maturantkinje i veoma sam srećan zbog toga. Mi kao TIKA u Crnoj Gori sprovodimo aktivnosti skoro deset godina, a i medresa isto toliko godina postoji. Do sada smo realizovali preko 300 projekata, a između ostalog su projekti u oblasti obrazovanja. Medresa je dala skoro 200 maturanata do sada. Neki od projekata iz prošlosti se možda zaboravljaju, ali ovaj projekat berićeta se neće nikada zaboraviti", istakao je Cetin.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić kazao je da je Medresa "Mehmet Fatih" jedna od boljih škola.

"Ovo je šesta generacija maturanata i druga generacija maturantica. Ovo je škola u kojoj se istovremeno učenicima i učenicama dijeli znanje i odgoj. Mi imamo dvije vrste nastavnika, u prosvjeti i odgoju. Većina ove djece i nakon završene nastave boravi kod nas, u internatskom tipu. Većina ove djece su za četiri godine bila kao naša djeca, više su bili kod nas, nego kod vas, dragi roditelji. Trudili smo se najbolje što smo mogli da vam ih vratimo onako kako ćete vi biti zadovoljni, kako ćemo mi biti zadovoljni, kako će uzvišeni Bog biti zadovoljan i kako će narod ovdje u cjelini biti zadovoljan“, poručio je Fejzić.

Najboljim učenicima dodijeljene su diplome i pokloni, koje je obezbijedila TIKA.

Večerašnjoj svečanoj akademiji između ostalih prisustvovao je ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, brojni gosti, kao i roditelji učenika.

ocijeni
(0 glasova)