Uprava za vjerske poslove Rijaseta u posjeti muslimanima Srbije Istaknuto

10 Mar 2017

Direktor Uprave za vjerske poslove Nusret-ef. Abdibegović devetog marta ove godine boravio je u džematima u Loznici i Krupnju, u Republici Srbiji, a desetog marta posjetit će i džemate u Beogradu, kako bi prema instrukciji reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića sagledao stanje muslimana u ovim mjestima, s obzirom da je evidentno kako su određeni džemati bez osnovnih vjerskih aktivnosti i duhovnog života.

U Loznici već duže vrijeme nema imama, a Divko Vračić je trenutno jedina osoba koja se svakodnevno brine o vjerskom životu u jedinom mesdžidu u ovom gradu, smještenom u naselju Mahala. Po zanimanju frizer, Diko besplatno obavlja dužnost i imama, i muallima, i mujezina, i mutevelije i predsjednika Medžlisa Loznica u kojem živi oko 850 muslimana.

Predvodi akšam i jaciju za oko deset osoba u mesdžidu, dok se u ramazanu taj broj poveća na 20. Sjećaju se vremena kada je ovdje prije više od deset godina bio imam, a mesdžid pun djece i džematlija. S obzirom da su pod neprestanom diskriminacijom kao manjina, bez stalnog posla i izgledne budućnosti, muslimani Loznice nisu u finansijskoj mogućnosti plaćati stalnog imama. Otvoreno poručuju da su prepušteni sami sebi, te da zbog nedostatka imama najviše ispaštaju mladi i budući naraštaji.

Diko pokušava naučiti osnovama vjere i petnaestero djece koja dolaze u mekteb. Zbog dugogodišnjeg nedostatka imama i nedovoljne brige o njihovim vjerskim potrebama, muslimani Loznice sve više zaboravljaju svoju vjeru, a najveći manifest vjere jesu dženaze. Ipak, vjeruju da bi s imamom preporodili svoj džemat te vratili vjeri ljude kao što je to nekada bilo.

U gradu Krupanj boravi oko 45 muslimanskih domaćinstava, koja nemaju ni prostorije za klanjanje niti imama. Brojniji su od skupine koja ne priznaje Mešihat IZ u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru, ali žele pomirenje sa svojom braćom vjernicima te zajedničkog imama koji bi vratio nekadašnji muslimanski duh Krupnju u kojem je, kao i u Loznici, nekada do Drugog svjetskog rata postojala džamija.

U razgovoru s predstavnicima džemata direktor Abdibegović je ponudio muslimanima ova dva grada određene prijedloge, koje su oni prihvatili jednoglasno s molbom da se ubrza slanje imama iz Sarajeva koji bi se brinuli o duhovnom životu muslimana te unaprijedili međumuslimanske odnose na ovim prostorima.

(www.preporod.com

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo