Beograd: Osumnjičenom za terorizam u Crnoj Gori ukinut pritvor

24 Feb 2017

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas ektradicioni pritvor Predragu Bogićeviću, koji je sredinom januara uhapšen po potjernici Crne Gore, osumnjičen da je učestvovao u planiranju terorističkih akata uoči održavanja parlamentarnih izbora prošle godine. Bogićević će odluku o crnogorskoj molbi za izručenje čekati na slobodi.

Bogićeviću je sudija Specijalnog suda u Beogradu odredio mjeru zabrane napuštanja teritorije Kragujevca, uz obavezu da se svakog ponedjeljka javlja kragujevačkoj policiji.

Specijalni sud treba da odluči o molbi za izručenje Bogićevića koju je podnijelo Ministrarstvo pravde Crne Gore.

Apelacioni sud u Beogradu je u srijedu pravosnažno odlučio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje srbijanskog državljanina Nemanje Ristića, kojeg Crna Gora takođe traži zbog istih sumnji.

Ristić je stalno bio na slobodi, a Bogićeviću je prethodno Viši sud u Kragujevcu odredio pritvor.

Crna Gora traži Ristića i Bogićevića radi krivičnog gonjenja po naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državong tužilaštva Crne Gore zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju iz Krivičnog zakona Crne Gore.

Srbija i Crna Gora imaju bilaterlani ugovor o uzajamnom izručenju državljana koji reguliše uslove izručenja.

Bogićević i Ristić uhapšeni su u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj potjernici Crne Gore.

Početkom decembra 2016. godine za njima, kao i još dvojicom državljana Rusije, raspisana je potjernica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Crnogorsko tužilaštvo u ovom predmetu vodi istragu proti 25 osoba, od kojih su 18 državljani Srbije i dvojica državljani Rusije.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije