Beograd: U decembru suđenje za masovna ubistva u Kravici

27 Okt 2016

Početak suđenja osmorici bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su optuženi za masovna ubistva zarobljenih bošnjačkih civila u julu 1995. godine, u hangaru u Kravici kod Srebrenice, zakazan je za 12. decembar u Odjelu za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

"U predmetu ´Srebrenica´ završeno je pripremno ročište, a glavni pretres određen je za 12. i 13. decembar", potvrdila je za agenciju Anadolija Tanja Koljenšić, portparol Višeg suda.

Optuženi Nedeljko Milidragović, bivši komandir Drugog voda prve čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP-a RS, te drugi pripadnici Centra: Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić prošli su se mjesec izjasnili da nisu krivi za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Optužnicu, koja je potvrđena 21. marta ove godine, zastupaju tužioci Mioljub Vitorović i Bruno Vekarić.
 
Optuženima se stavlja na teret da su 14. jula 1995. godine bili raspoređeni oko hangara u Kravici, gdje su dan ranije započela masovna ubistva Bošnjaka zarobljenih u hangaru, dok se Milidragović tereti i da je izdao naređenje za ubijanja, u kojima je i sam učestvovao.
 
Do sada je identificirano više od 1.313 ubijenih bošnjačkih civila ubijenih u hangaru u Kravici i njihova se imena navode u optužnici.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo