Porić: Pitanje vakufa u EU treba biti riješeno (AUDIO) Istaknuto

18 Okt 2016

Islamska zajednica u Republici Sloveniji, u saradnji sa Islamskom bankom za razvoj i Generalnim sekretarijatom za vakuf iz Kuvajta, organizirala je međunarodnu konferenciju pod nazivom Vakuf u zemljama EU, u Ljubljani od 15. do 16. oktobra 2016. godine.

Nevzet Porić, , sekretar Islamske zajednice u Sloveniji, za radio BIR je govorio o ciljevima konferencije. Istakao je namjeru da se osvjetli pitanje vakufa kao općeg dobra na različitim poljima djelovanja; obrazovnom, kulturnom, umjetničkom, socijalnom, humanitarnom kao i razgovarati o njegovom statusu u evrospkom pravnom redu.

Nakon uviđaja u stanje vakufa i izazovima s kojima se susreću Islamske zajednice u jugoistočnoj Europi, učesnici su se složili da je pitanje vakufa u zemljama EU kada je riječ o pravnom statusu izrazito neriješeno i da treba uložiti dodatni napor da se vakuf može legalizovati, imovina koja se upiše u zemljišne knjige kao vakuf da ima posebni status. Fondacija koja je najbliža vakufu nema status koji bi trebao imati vakuf. - istakao je između ostalog Porić.

Radio BIR

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo