Sisak: Svečano polaganje kamena temeljca za Islamski kulturni centar (AUDIO) Istaknuto

07 Okt 2016
Izgled budućeg Islamskog kulturnog centra Sisak Izgled budućeg Islamskog kulturnog centra Sisak Radio BIR

Nakon dvadeset godina počinje ispunjenje dova i sna za izgradnjom džamije muslimana hrvatskog grada Siska. Svečano polaganje kamena temeljca je ekskluzivno za radio BIR najavio je glavni imam MIZ Sisak, Alem ef. Crnkić:

- Ovo je zaista najveličanstveniji trenutak, najvažniji momenat u historiji muslimana koji žive na ovim prostorima, a žive skoro stotinu godina - kazao je za radio BIR efendija Crnkić u susret svečanosti polaganja kamena temeljca za buduću džamiju i Islamski kulturni centar koja je zakazana za 12. novembar 2016. godine.

Islamska zajednica u Sisku je osnovana 1967. godine. Prve vlastite prostorije je dobila 1974. godine kupovinom jedne kuće koju su preuredili za mesdžid od oko 100 kvadratnih metara. Još uvijek je u upotrebi.

Zemljište za izgradnju džamije kupljeno je 2006. godine u suvlasništvu sa Republikom Hrvatskom. Godinama se bezuspješno pokušavala riješiti podjela zemljišta sve do 2014. godine, do susreta muftije Aziza Hasanovića i premijera Zorana Milanovića, nakon čega je Vlada RH donijela odluku o razvrgnuću suvlasničke zajednice i podršci Islamskoj zajednici u iznosu od 77.000 Eura, čime je projekat dobio državnu podršku i priznanje.

Grad Sisak ima oko 40.000 stanovnika sa najvećim udjelom muslimanskog stanovništva u Hrvatskoj (oko 5% ).

Bošnjaci grada Siska su dali i najveći doprinos u hrvatskom domovinskom ratu u odbrani grada. Na svim linijama odbrane su bili prisutni, kao što su danas predstavnici Islamske zajednice i Bošnjaka prisutni i na svim godišnjicama koje se obilježavaju.

Ponosno ističu da su gradili Sisak i branili ga kada je bilo najteže te izgradnju Islamskog centra vide kao rezultat priznanja i cjelokupnog hrvatskog društva prema Bošnjacima-muslimanima.

Sve strukture vlasti su pružile podršku, a grad i Sisačko-moslavački kanton su se na poziv Islamske zajednice kao domaćini uključili u organizaciju svečanosti polaganja kamena temeljca.

Takođe i katolička crkva, Sisačka biskupija, prilogom će učestvovati u izgradnji Centra.

Radio BIR

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo