Hrvatska i Srbija danas potpisuju Deklaraciju o rješavanju otvorenih pitanja

20 Jun 2016

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović potpisat će danas Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja.

Deklaracijom se navodi da je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rješavanja otvorenih pitanja između dvije države, aktivno pokrenu ili ubrzaju određeni procesi.

Ti procesi su: unapređenje bilateralne zaštite manjina - srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji na osnovu Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori potpisanog 15. novembra 2004. godine u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, usvojene od strane Vijeća Evrope 10. novembra 1994. godine.

Druga tačka konvencije navodi da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava.

Treća je saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne da ubrzaju primjenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. godine u Beču a četvrta saglasnost da je potraga za nestalim osobama prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih. 

U nastavku deklaracije se navodi da su obje države svjesne novih izazova pred Evropom i svijetom, posebno međunarodnog terorizma i svjetske migrantske i izbjegličke krize kao i da su spremne da aktivno i koordinirano djeluju u borbi protiv terorizma i izbjegličke krize.

"Obje države su spremne da aktivno učestvuju u zajedničkim razvojnim i prekograničnim projektima EU",  navodi se na kraju deklaracije.

(N1)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo