Dani bijele trake u Zagrebu Istaknuto

19 Maj 2016

U spomen žrtava zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji s udruženjem Hrvatski dom-Ljubija i Udruženjem Prijedorčanki „Izvor“ organizira manifestaciju pod imenom Dani bijele trake u Zagrebu koja će se, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića, održati od 26., 28. i 31. maja 2016. godine.

21. godinu nakon rata, vlasti tzv. Republike Srpske još uvijek ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje. Preživjeli Prijedorčani različitim mirovnim akcijama obilježavaju sjećanje na 3173 ubijenih i nestalih civila.

Cilj manifestacije je ukazati na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice.

U okviru programa u Islamskom centru Zagreb održat će se tribina na temu „Ubijenoj djeci Prijedora“ i promocija dokumentarnog filma „Pretty Village“ autora Kemala Pervanića a na Trgu bana Josipa Jelačića aktivisti bošnjačkih i hrvatskih udruženja građanima Zagreba će dijeliti edukativni materijal i bijele trake.

BIR.ba

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo