Logo
Printaj ovu stranu

Srbija radikale neće izručiti Hagu

, Objavljeno u Region

Viši sud u Beogradu odlučio je da se troje funkcionera SRS ne izruče Haškom tribunalu, saopštila je Srpska radikalna stranka, prenosi B92.

Haški tribunal je zahtijevao njihovo izručenje zbog suđenja povodom optužbi da su uticali na svjedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Sudija za prethodni postupak je donio rješenje kojim se utvrđuje da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, po nalogu Tribunala u Hagu, saopštila je SRS.

Sudija je, kako se navodi, utvrdio da postoji pravna obaveza Republike Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti.

Za optužene zbog nepoštovanja suda ta obaveza ne postoji, navodi se u saopštenju.

Ova odluka, međutim, nije još pravosnažna. Konačnu odluku će donijeti tročlano vijeće tog suda.

Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić juče su saslušani pred sudijom za prethodni postupak Odjeljenja za ratne zločine povodom zahteva Haškog tribinala za njihovo hapšenje i izručenje.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužilaštva da svjedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog vijeća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u cjelosti i naloži ponavljanje suđenja.

(B92)

 

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB