Muftija Dudić: Vrata Islamske zajednice u Srbiji su otvorena (AUDIO) Istaknuto

23 Mar 2016

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je uputio poziv na vraćanje jedinstva Islamske zajednice. Poziv je upućen „svim pojedinačnim i kolektivnim legalnim i legitimnim faktorima".

"U tom smislu, predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić spreman je razgovarati i sa Ademom ef. Zilkićem, kao i drugim imamima koji žele povratak u matičnu jednu jedinu legalnu i legitimnu Islamsku zajednicu“ - navodi se u saopštenju koje je objavila Informativna služba Mešihata.

„Mi imamo kapaciteta razgovarati o ovome i svim drugim važnim pitanjima bez domaćih i stranih posrednika i pokrovitelja u duhu principa autonomnosti i ravnopravnosti Islamske zajednice“ - navodi se dalje u saopštenju.

Od Mešihata IZ u Srbiji smo tražili dodatno pojašnjenje te smo razgovarali sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

Na pitanje da li je ovaj poziv u direktnoj vezi sa akcijom uvođenja tzv. paradžemata u okrilje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, muftija Dudić je za radio BIR ponovio svoju raniju tezu da je u Srbiji već nekoliko godina prisutan najveći paradžemat na području Islamske zajednice:

Naglasio je da je cilj Mešihata vraćanje jedinstva Islamske zajednice i da su prisutne pozitivne naznake za uspjeh u tome.

Na pitanje o eventualnim reakcijama na poziv, muftija Dudić je rekao da nije bilo reakcija jer, kako kaže, još uvijek je rano za to.

BIR.ba

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo