Muftija Grabus na sjednici Odbora ECRL u Beču

01 Mar 2016

U Beču je 29. februara i 1. marta 2016. godine, bila organizirana sjednica Izvršnog odbora ECRL (The European Council of Religious Leaders – Europsko Vijeće vjerskih lidera). Sjednici je prisutvovao kao član odbora muftija prof. dr. Nedžad Grabus. Sjednica je održana u Kaicidu (The International Dialogue Centre) kojeg su osnovali Saudijska Arabija, Vatikan i Španija.

Na sjednici su članovi Izvršnog obora Vijeća europskih vjerskih lidera raspravljali o viziji vijeća, njegovom djelovanju i poslanstvu. Razgovarali su o ksenofobiji u Europi, poštovanju i povjerenju među različitim europskim zajednicama. Predstavili su izvještaj o radu vijeća za 2015. godinu, kao i financijski izvještaj kojeg su i usvojili. Članovi vijeća su raspravljali o imenovanju novih članova iz različitih crkava i vjerskih zajednica koje će u narednom periodu predlagati članovi odbora.

Posebnu pažnju posvetili su konferenciji koju će organizirati u maju ove godine u Bressanone u Italiji gdje će zasjedati Europsko vijeće vjerskih lidera.

Ljubljana je ove godine zelena prijestolnica Europe pa je muftija prof. dr. Nedžad Grabus pozvao članove odbora ECRL da slijedeći sastanak održe u Ljubljani u oktobru ove godine što su svi sa zadovoljstvom prihvatili.

Podsjetimo da je Europsko vijeće vjerskih lidera osnovano 2001. godine, u Parizu s ciljem širenja međuvjerskog dijaloga u Europi. Vijeće ima 40 članova koje predstavljaju najviši vjerski voditelji iz skoro svih europskih država. Vijeće je dio Svjetske konferencije religija za mir (WCRP) sa sjedištem u New Yorku.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo