(AUDIO-FOTO) Napad na Islamski kulturni centar u Ljubljani: Rezultat medijskog huškanja protiv džamije? Istaknuto

13 Jan 2016

U noći sa utorka na srijedu, 13. januara 2016. godine, nepoznata lica su bacila, na Islamski kulturni centar u izgradnji, svinjske glave i staklene posude pune krvi. Taj gnusni čin prvi su primijetili radnici koji su u srijedu, 13. januara 2016. godine, u jutarnjim satima počeli sa radom. Odmah su obavijestili odgovornog vođu radilišta i predstavnike Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Obaviještena je policija koja je obavila uviđaj i izvela sve potrebne postupke.

"Pozvali smo Vladu Republike Slovenije i gradsku Upravu Ljubljane, katoličku crkvu, srpsku pravoslavnu i evangelističku crkvu... da se opredijele o ovom događaju ... i da kažu da li je prihvatljivo da novinari poput novinara Reportera pozivaju na linč muslimana u Sloveniji" - rekao je za radio BIR Nevzet Porić, sekretar Islamske zajednice u Sloveniji.

Islamska zajednica u SLoveniji saopštenjem upozorava da je u proteklom periodu časopis Reporter kontinuirano huškao protiv izgradnje Islamskog kulturnog centra. U svojim tekstovima redovno straši javnost, širi mržnju protiv muslimana i poziva da se zaustavi izgradnja džamije u Ljubljani. U utorak, 12. januara 2016. godine, objavili su tekst ''Ljubljanska džamija ubrzano raste u nebo'' s kojim su ponovo huškali i negativno pisali o izgradnji džamije. I neki drugi slovenski mediji, odnosno novinari prilikom izvještavanja uopće se ne obaziru na osjećaje manjinske zajednice koja se zgraža nad površnim, pristranim i potpuno iskrivljenim te ideološko obojenim izvještavanjem o islamu i muslimanima. Ne pristajemo na činjenicu da se o islamu i muslimanima izvještava na pristran, odnosno ponižavajući način. Kombinacija neobrazovanosti određenih novinara i mrzitelja koji kreiraju vijesti i svojim izvještavanjem uzrokuju strah kod ljudi, razvija kulturu straha i nepoštovanja. - navodi se na u saopštenju Islamske zajednice u Sloveniji.

U Islamskoj zajednici ovaj napad razumijemo kao napad iz mržnje na manjinsku zajednicu. Možda je to rezultat Reporterovoga konstantnog huškanja protiv džamije i pozivanja da se izgradnja ustavi. Bez obzira na ovakve napade pojedinaca, Islamski kulturni centar će biti objekat koji će širiti razumijevanje, toleranciju i poštovanje među ljudima. IKC će obogatiti Ljubljanu, slovensko društvo i cijelu Sloveniju koja je u prošlosti pokazala i dokazala da zna živjeti tolerantno te da su njena vrta otvorena za svakoga ko je dobronamjeran i iskren. I u buduće mi ćemo graditi duh poštovanja i boriti se protiv svake mržnje. Mržnja je bolest duha i sigurnosni problem.

Radio BIR

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo