Rifat ef. Fejzić: Srednji put islama koji baštinimo, naš je jedini put Istaknuto

29 Nov 2015

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić poručio je večeras da je islam vjera mira i da je sektaški militarizam koji širi teror u ime islama, prvenstveno protiv islama, javlja Anadolu Agency (AA). Islamska zajednica u Crnoj Gori priredila je, povodom inauguracije Rifata ef. Fejzića za reisa, svečanu večeru, nakon što mu je uručena menšura.

Svečanoj večeri prisustvovali su, između ostalih, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, potpredsjednici Vlade Crne Gore Rafet Husović i Duško Marković, ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, brojni ministri, poslanici, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici nevladinog sektora, kao i brojni vjernici. Takođe, prisutni su bili i predstavnici islamskih zajednica i mešihata iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Turske, Hrvatske, Slovenije i Zapadne Trakije, dok je poseban gost svečanosti bio predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez, koji je simbolično obukao džube i saruk, vjersku nošnju reisu Fejziću.

Fejzić je u svom obraćanju kazao da će kao prvi među jednakima u zajednici čvrsto štititi autonomnost, jedinstvo i integritet zajednice.

"Imamo dobro organizovanu zajednicu s dobrom infrastrukturom i jakim kadrom. U okviru zajednice funkcioniše 137 džamija, tri mesdžida, dvije medrese i jedan islamski centar. Podatak da na 860 pripadnika islama dolazi jedna džamija predstavlja kuriozitet i za zemlja s dominantno islamskim stanovništvom i služi na čast muslimanima i državi Crnoj Gori. Kao prvi među jednakima u zajednici, radiću na jačanju saradnje s dijasporom i na jačanju saradnje s našom braćom u okruženju, Republici Turskoj i islamskom svijetu", kazao je Fejzić.

On je poručio da "srednji put islama koji baštinimo, naš je jedini put".

"Zalagaću se da naša zajednica bude korisna svakom svom pripadniku i društvu u cjelini. Put svih Božijih poslanika bio je put pravednika, a ne nasilnika. Vjera islam znači mir. Sektaški militarizam koji širi teror u ime islama, prvenstveno je protiv islama", kazao je Fejzić.

(AA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo