U Hrvatskoj predstavljen Rječnik bosanskog jezika Dževada Jahića

16 Okt 2015

U Islamskom centru u Zagrebu, uz prisustvo autora Dževada Jahića, predstavljen je Rječnik bosanskog jezika koji će poslužiti, rečeno je, kao uporište cjelokupnog savremenog kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine.

Autor Rječnika bosanskog jezika Dževad Jahić radio je na knjizi proteklih petnaestak godina, a svoja jezička istraživanja započeo je 70-ih godina prošloga stoljeća. Uz autora Jahića, po zvanju bosnista i serbokroatista, na Rječniku je radio tim jezičkih eksperata.
 
Jahić je istakao kako je bosanski jezik ozbiljna historijska kategorija te kako ga je u radu na Rječniku motivirala svijest da se ne radi samo o njemu kao autoru, nego kako se radi o "svima nama". Poručio je Jahić kako je bosanski jezik kroz historiju bio nepravedno zaobilažen i prešutkivan, a danas na jedan krajnje primitivan politički način negiran.
 
"Imamo pisce od 15. stoljeća pa do našega vremena. Jezik koji ima pisce i književnost i bez gramatike i ikakvih normi, on opstaje", kazao je, između ostaloga, Jahić.
 
Ovim kapitalnim djelom, kazala je Amira Turbić-Hadžagić, bosanski jezik svrstava se ravnopravno u porodicu savremenih slavenskih i evropskih jezika.
 
Turbić-Hadžagić je istaknula kako je ovo moderan leksikografski izvor za poznavanje i učenje bosanskog jezika te predstavlja sintezu bosanske leksikografije.
 
Radi se o velikom rječniku koji je za sada štampan u sedam, a pripremljen je u ukupno deset tomova, no ovisno o građi, autor je najavio mogućnost i šireg izdanja od zacrtanog.
 
"Profesor Jahić nam nudi u ovom rječniku četiri priručnika u jednom: enciklopedijski, gramatički, etimološki i onomastički. Ovim odrednicama dodajem i petu. Ovo je i frazeološki rječnik u punom smislu riječi", kazala je profesorica Turbić-Hadžagić.
 
Rječnik bosanskog jezika ima preko 4.000 stranica, sadrži 80.000 natuknica i 350.000 razrađenih i opisanih jezičkih jedinica.
 
Ovaj rječnik namijenjen je za škole i biblioteke, lingviste i leksikologe, ali preporučuje se svima koji žele učiti o bosanskom jeziku i bosanski jezik te je neophodan priručnik za osobe i profesije koji na bosanskom jeziku pišu ili govore.
 
Na predstavljanju je kazano kako ovim rječnikom počinje epoha naučnog i odgovornog odnosa prema bosanskom jeziku.
 
Istaknuto je kako je jezik najviše vrednovan nacionalni fenomen i neizostavan dio nacionalnog identiteta svakog naroda te kako će ovaj rječnik uvelike doprinijeti samosvijesti govornika bosanskog jezika.
 
Sedam odštampanih tomova Rječnika bosanskog jezika ponuđeno je posjetiocima u Islamskom centru po cijeni od 200 KM.
 
(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo