Povodom godišnjice genocida: Biciklistički maraton Velenje–Srebrenica 2015 Istaknuto

02 Jul 2015

U nedjelju, 5. jula 2015. godine iz Velenja (Slovenija) prema Srebrenici će krenuti grupa biciklista u sklopu biciklističkog maratona Velenje-Srebrenica 2015.

Put od skoro 800 kilometara namjeravaju preći u narednih šest dana. U Bihaću će se sastati sa ostalim učesnicima maratona iz drugih evropskih država. Zajedno sa još 300 drugih učesnika nastavit će put prema Srebrenici. Slovenski biciklisti iz sedam gradova će na trasi dugoj 800 km prenijeti u Srebrenicu poruku mira: Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi Srebrenica.

Biciklistički maraton se organizira povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici u sklopu memorijalnog programa 8372 živa sjećanja kojeg na području Slovenije sprovode Zavodi Averroes i Pogreb ni tabu.

Posebnost ovogodišnjeg biciklističkog maratona jeste i ta da je to jedna od najbrojnijih ekipa među 300 biciklista koji će krenuti od Bihaća prema Srebrenici i sa najstarijim biciklistom od 74 godine.

Maraton Bihać - Srebrenica ima međunarodnu vrijednost, jer učesnici dolaze iz najmanje deset različitih država. Projekat se priprema sa iskrenom željom i namjerom doprinosa suživotu što je prepoznao i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor koji je i častni pokrovitelj memorijalnog programa 8372 živa sjećanja, a i govornik na komemoraciji u Potočarima. On je u četvrtak, 2. jula 2015. godine, primio grupu biciklista prije njihovog polaska.

BIR.ba

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo