Završio Summit 100 u Portorožu: Izgradnja i jačanje infrastrukturnih kapaciteta koji bi međusobno bolje povezali regiju

03 Jun 2015

Summit 100 kojemu je ove godine bio domaćin slovenski predsjednik Borut Pahor održao se u Portorožu. Osim predsjednika i ministara iz regije, o unapređenju regionalne poslovne saradnje razgovaralo je oko 180 poslovnih lidera iz regije. 

Na završnom dijelu Summita 100 gostovao je slovenski premijer Miro Cerar koji je u svom govoru istaknuo da se u regiji događaju pozitivne promjene te posebno naglasio važnost uspostave mira i stabilnosti kao preduslova privrednog napretka.

U ponedjeljak, prvog službenog dana Summita 100 na zajedničkom panelu sastali su se predsjednici Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore te srbijanski ministar privrede. Na zajedničkom panelu, također prvoga dana Summita, učestvovali su i gradonačelnici četiri glavna grada regije: Sarajeva, Zagreba, Ljubljane i Podgorice koji su se nastavili na temu važnosti razmjene iskustava i znanja u stvaranju modernih, pametnih i održivih gradova.

Na panelu je među glavnim naglascima važno izdvojiti zajedničku predsjedničku poruku potrebe za napretkom zemalja zapadnog Balkana prema euroatlantskim integracijama, NATO-u i EU. Također, istaknuta je potreba smanjenja administrativnih barijera.

Naglašena je važnost provedbe unutarnjih reformi kako bi se ojačala poslovna klima i privukla strana ulaganja te poručeno da postoji veliki otvoreni prostor privredne saradnje zemalja regije.

Kao konkretan potez koji bi trebalo napraviti na polju jačanja saradnje naglašena je izgradnja i jačanje infrastrukturnih kapaciteta koji bi međusobno bolje povezali regiju, od cesta i željezničkih pruga, preko plinovoda, naftovoda do optičkih kablova.

Ove godine održan je četvrti po redu Summit 100 koji su prije održani u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.
(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo