Logo
Printaj ovu stranu

Poput ratne zone: Građani ušli u razrušeno naselje u Kumanovu

, Objavljeno u Region

Nakon što je okončana policijska akcija eliminisanje naoružane grupe u Kumanovu, policija je građanima i novinarima večeras dopustila ulazak u naselje Tode Mendol koje izgleda poput ratne zone.

Stanovnici ovog dijela Kumanova su nakon dva dana mogli posjetiti kuće, a prizori koje su zatekli su užasavajući. Na brojnim kućama su vidljiva velika oštećenja, rupe od metaka, srušeni krovovi, posljedice požara... Ulice su također prekrivene ruševinama pa je kretanje otežano.

Među stanovnicima koji su ušli u Tode Mendol je Azem Jashari kojeg je granatiranje probudilo u subotu u 5:20 sati ujutro. Pokazuje kuću u kojoj je boravilo deset članova, među kojima i djeca od dvije do 16 godina. Tu su živjeli i stariji i bolesni, među kojima najstariji muškarac od 75 godina. U kući su proveli 16 sati nakon čega ih je policija evakuisala.

Jashari je pokušao stupiti u kontakt s njima, ali su telefonske veze bile prekinute. Nakon što se srušila ploča s prvog sprata, istrčali su na ulicu odakle ih je "pokupila" policija.

Jahi Jashari govori kako je u kući bio njegov brat s djecom starom od dvije do 10 godina. Sve vrijeme žestokih sukoba su bili u kući i nekoliko puta su tražili od policije dozvolu da je napuste. Nakon odbijanja policije, samoinicijativno su izašli, a policija ih je prebacila u Skoplje.

Jashari kaže da su naoružani muškarci prelazili iz kuće u kuću tako da je policija pucala na više kuća. Kaže da ne poznaje ljude koji su tu bili i da nisu iz njihovog naselja.

Starac Isa Ljutfija se vratio u Kumanovo poslijepodne, nakon što ga je policija evakuisala jučer oko 11 sati.

Pred stanovnicima Kumanova je dug proces normalizacije života, smirivanja tenzija i obnove razrušenih domova.
(AA)

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB