BNV: Osuđujemo oružani incident u Zvorniku i odluku o pojačanim mjerama bezbjednosti

30 Apr 2015

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) osuđuje oružani incident u policijskoj stanici u Zvorniku i odluku zvaničnika MUP-a i drugih državnih organa Srbije da povodom tog događaja uvedu pojačane mjere bezbjednosti u Sandžaku.

"Bošnjaci su kulturan, civilizovan, miroljubiv i demokratski orijentisan narod. Bošnjaci ni u svojoj nacionalnoj kulturi, tradiciji, niti vjeri nemaju nikakve veze sa bilo kakvim ekstremizmom ili nasiljem. U tom smislu, svaki pojedinac, bez obzira na vjeru i naciju, treba da odgovara za nedjela koja počini", saopšteno je danas iz predstavničkog tijela bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji.
 
BNV je, kako se navodi, u tom smislu osudilo i odluku zvaničnika MUP-a i drugih državnih organa Srbije da povodom tog događaja uvedu pojačane mjere bezbjednosti u Sandžaku i na taj način pošalju poruku da čitav bošnjački narod žele da okrive za taj nemili događaj.
 
"U isto vrijeme, državni organi Srbije i srpska politička elita, genocid i sve druge zločine nad Bošnjacima koje su počinili pripadnici srpskih oružanih snaga tokom 90-tih  svode na individualnu krivicu. Ovakav odnos državnih organa Republike Srbije prema Bošnjacima predstavlja direktnu prijetnju i dovodi u pitanje dalji opstanak Bošnjaka na ovim prostorima", ukazano je iz Savjeta bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji.
 
BNV je pozvalo državne organe Bosne i Hercegovine i Srbije da se pozabave uzrocima ovakvih nemilih događaja i da ih otklone kako se ovo ne bi ponavljalo.
 
Iz PU Novi Pazar ranije danas je, na navode beogradskih medija da su u tom gradu pojačane bezbjednosne mjere, rečeno za Anadolu Agency (AA) da je situacija u tom gradu uobičajna i da policija obavlja redovne aktivnosti bez posebnih mjera i dodatnih snaga.
 
(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo