U srijedu konferencija za novinare o rizicima ovisnosti kocke Istaknuto

02 Sep 2019
U srijedu konferencija za novinare o rizicima ovisnosti kocke Ilustracija

Operativni tim Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH za borbu protiv ovisnosti kocke u srijedu, 4. septembra, održaće konferenciju za novinare u Srednjoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, s početkom u 11.00 sati.

Novinarima će se obratiti rukovodilac Operativnog tima  Ismail Smajlović i vođa Istraživačkog projekta „Motivi, stavovi i percepcije kocke, klađenja i igara na sreću u BiH“ dr. Ahmed Kulanić, saopćeno je iz Operativnog centra.

Podsjeća se kako je Rijaset IZ 2019. godinu proglasio godinom borbe protiv ovisnosti kockanja, te da su do sada realizirane različite aktivnosti i programi.

Na konferenciji za novinare biće predstavljeni rezultati prvog kruga istraživanja u okviru longitudinalne studije o motivima, stavovima i percepciji kocke, klađenja i igara na sreću u BiH. Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje pozicije problema kocke u odnosu na druge rizike po bh. društvo, ali i identifikacija ključnih motiva i indikatora u odnosu na kocku i klađenje. Istraživanje je provedeno tokom aprila i maja 2019. godine na uzorku od 1520 ispitanika oba pola, u dobnom rasponu od 18 do 77, godina sa područja cijele BiH.

Prema rezultatima ovog istraživanja, kocka, klađenje i igre na sreću su treći, najveći rizik po bh. društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod utjecajem alkohola.

Kada su u pitanju motivi kockanja, prema rezultatima vidljivo je da su ekonomski motivi dominantni, iako većina ispitanika istovremeno smatra da su šanse za dobitak veoma male ili nikakve.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo