Muftija zenički posjetio Medžlis i Općinu Maglaj

24 Okt 2019

Muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević jučer posjetio Medžlis Islamske zajednice (IZ) Maglaj i Općinu Maglaj, gdje se susreo sa glavnim imamom Nevres ef. Hodžićem, predsjednikom Medžlisa Seidom Omerovićem i općinskim načelnikom Mirsadom Mahmutagićem.

Na sastanku u uredu načelnika, između ostaloga, iskazano je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Medžlisa IZ Maglaj i Općine Maglaj, a razgovarano je i o problemima koji opterećuju IZ na ovom području, od kojih je posebno istaknut problem vakufa ”Podborik” i ”Vrhpolje”.

Nakon posjete Općini Maglaj i sastanka sa načelnikom Mahmutagićem, muftija je u prostorijama Medžlisa prisustvovao seminaru za imame.

Seminar za imame realiziran je po protokolu koji je definirao Savjet Muftijstva za vjerska pitanja, u okviru kojeg se razmatraju redovne aktivnosti i obaveze, imami uče Kur'an i drže hutbu, a posebna pažnja posvećuje se mektebskoj nastavi kroz održavanje oglednih časova.

Obraćajući se imamima, muftija je, između ostalog, govorio o historijatu uleme, autoritetu i imidžu imama, ključnim faktorima uspješnog muallimskog rada, procesu stalnog učenja i prilagođavanja, te o važnosti kvalitetnog pripremanja hutbe.

Nakon radnog dijela seminara muftija je dodijelio dekret o postavljenju glavnom imamu Nevres ef. Hodžiću.

Sadržajan protokol boravka u Maglaju završen je posjetom džematu Kopice, gdje se muftija susreo sa članovima Džematskog odbora, koji su ga informirali o dinamici radova na završetku projekta izgradnje džamije u ovom džematu, čije je svečano otvorenje planirano za narednu godinu.

(muftijstvo.ba)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo