Nizom manifestacija Banjaluka se sjeća razornog zemljotresa iz 1969. godine

23 Okt 2019

U Atrijumu zgrade Gradske uprave Grada Banjaluka danas je otvorena multimedijalna izložba "Pola vijeka od banjalučkog zemljotresa", kojom je počelo obilježavanje 50. godišnjice od zemljotresa koji je 27. oktobra 1969. godine razorio Banjaluku, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložbu je organizovalo Filatelističko društvo Banjaluka, a autor postavke je Goran Barač, predsjednik društva, kolekcionar i publicista.

Prema njegovim riječima, posjetioci imaju jedinstvenu priliku da vide izložbu reprodukcija arhivskih fotografija i fotonegativa koje su neposredno poslije zemljotresa snimili banjalučki fotoamateri Radivoje Radanović, Aleksandar Sjerikov i Ljubinko Bato Smoljanović.

Dio postavke je i projekcija arhivskih amaterskih filmova koje su snimili kinoamateri Ljubinko Bato Smoljanović, Ivica Kurtović i Miodrag Šobot, dok treći dio postavke predstavljaju prigodne koverte i žigovi koje je Filatelističko društvo Banjaluka izdalo povodom 30. i 50. godišnjice zemljotresa.

 "Zemljotres je tada razorio naš grad. Istorija Banjaluke se računa do zemljotresa i poslije zemljotresa. Zemljotres je potpuno promijenio i lice i naličje Banjaluke", kazao je Barać.

U zemljotresu je stradalo 15 osoba, zemljotres je iza sebe ostavio 1.117 povrijeđenih, te preko 86.000 oštećenih i srušenih objekata.

U okviru obilježavanja 50 godina od zemljotresa, osim ove izložbe, sutra biti otvorena izložba i u Muzeju Republike Srpske, a 26. oktobra biće održan okrugli sto o temi zemljotres, a u organizaciji Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, kao i svečana akademija u organizaciji Arihva RS, Muzeja savremene umjetnosti RS i  Udruženja arhivskih radnika.

 
Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo