Skaka: Bistrička stanica vraća se građanima Sarajeva Istaknuto

18 Okt 2019

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izjavio je da se stara Bistrička stanica, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, vraća građanima Sarajeva.

Grad Sarajevo je okončao rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ušao u posjed te stvorio pretpostavke za početak obnove ovog devastiranog, ali reprezentativnog objekta koji je svojevrstan simbol Grada Sarajeva.

- U okviru ovih aktivnosti Grad Sarajevo je riješio stambeno pitanje za sedam porodica koje su godinama živjele u ovom oronulom i za stanovanje neuslovnom objektu. Vidjeli ste u kakvim su uvjetima živjeli. Ovo nikada nije trebao biti stambeni objekt. Također, važan je trenutak u kojem ovaj objekt vraćamo u funkciju na način da će u jednom dijelu biti smješten muzej željeznica, koji će govoriti o dugoj historiji željeznica u Bosni i Hercegovini - istakao je Skaka.

S druge strane, ističe, obnovom Bistričke stanice stvara se novi turistički sadržaj, koji će biti uvršten u rutu turističkih posjeta Sarajeva.

Ovaj projekt ne bi se desio bez podrške Gradskog vijeća, Pravobranilaštva Grada Sarajeva i ljudi koji žive ovdje i njihove želje da se trajno riješi pitanje njihovog smještaja.

Projekt se, kako kaže, realizuje iz dobiti JP Sarajevo d.o.o., koji je ostvaren u 2018. godini.

Skaka podsjeća da je u jednom historijskom periodu voz koji je dolazio na ovu stanicu donosio hranu i voće iz Istočne Bosne u Sarajevo.

Zgrada željezničke stanice Bistrik izgrađena je nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

Tako je stvorena ideja o izgradnji tzv. Istočne pruge, prema Višegradu, odakle se preko Šarganske osmice moglo putovati dalje, za Beograd, Sofiju, Solun i Istanbul. Puštanjem pruge u promet 1906. godine ozvaničeno je i otvaranjem zgrade Željezničke stanice na Bistriku.

- U ovom trenutku čekamo glavni projekt za čiju izradu je odabrana firma 'Urbing', a to je uvertira za dobijanje predračuna koji će nam reći koliko će to koštati Grad Sarajevo. Potom ćemo objaviti tender za građevinske radove na Bistričkoj stanici - poručio je Skaka, koji sa saradnicima i vijećnicima danas obišao objekt i unutrašnjost Bistričke stanice.

Njegova procjena je da bi naredne godine mogli započeti građevinski radovi, te se zaključno sa 2020. godinom može očekivati da u određenim dijelovima bude završen ovaj projekt.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo