BZK Preporod Breza obilazak mezarova devet heroja počeo u Bužimu

15 Okt 2019

BZK Preporod Breza pokrenuo je inicijativu obilazaka mezarova devet heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata. Prva destinacija je bio herojski Bužim i posjeta mezara rahm. generala Izeta Nanića te posjeta spomen sobe 505 Bužimske brigade.

Domaćini prve posjete bili su predsjednik Preporoda Bužim Muhamed Kržalić i Amir Sijamhodžić.

"Uz druženje sa članovima bužimskog Preporoda otišli smo do stare bužimske Drvene džamije a naša putanja je imala bosanske međnike historije, Breza - Visoko - Travnik - Jajce - Mrkonjić Grad - Bihać - Bužim. Preporod spaja ljude i prostore" - navodi Derviš Kadrić Predsjednik BZK Preporod Breza.

Cilj ove inicijative je da se ne zaborave najznačajnije osobe naše slobode, insani koji su dali svoje živote! - govori Kadrić i dodaje da je puno mladih uključeno u ovu ideju te izražava nadu da će oni ovom inicijativom prenositi sjećanja na važne historijske događaje i ljude.

Ova posjeta Bužimu je, takođe, i pokušaj da se Bužimu, za koji domaćini kažu da je oduvijek bivao kažnjavan ili zaboravljan, ipak pokaže da ga nisu svi zaboravili. "Uvjerili smo se da je u Krajini očuvan adet da gost ima posebnu čast. Krajišnik će se zadužiti, ali će gostu udovoljiti" . ističe na kraju Derviš Kadrić.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo