U Goraždu Dan otvorenih vrata u SOS Kinderdorfu

04 Okt 2019

U okviru programa obilježavanja Nedjelje djeteta u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK), danas je u dječijem vrtiću "SOS Kinderdorf“ u Goraždu upriličen Dan otvorenih vrata pod sloganom "Sigurna porodica-sigurno dijete“.

Namjera SOS Kinderdorfa i partnerskih organizacija i institucija bila je ukazati na potrebu jačanja porodice i poštivanja dječijih prava.

Po riječima koordinatorice Projekta jačanja porodice Indire Hadžihafizbegović, cilj je pokušati javnosti poslati poruku o važnosti poštivanja dječijih prava.

- Preventivnim programom kojim se bave SOS dječija sela mi radimo s porodicama koje su prepoznate kao porodice pod rizikom odvajanja djece od bioloških roditelja. U saradnji sa Centrom za socijalni rad BPK radimo mnogo i nudimo brojne sadržaje porodicama i djeci koji su uključeni u Projekt jačanja porodice - kazala je Hadžihafizbegović.

Podsjetila je da ovaj projekt datira od 2009. godine te ocijenila da je i od strane institucija potrebno više senzibiliteta kroz pružanje podrške djeci kojoj je ona potrebna.

- Projekt se realizuje na nivou tri godine i mi u prosjeku imamo uključenih 110 djece od nula do 18 godina i 45 porodica, s tim da nismo ograničeni samo na prostor BPK i FBiH već idemo i u RS, primjerice Višegrad, Čajniče, kako bismo vodili brigu o tim porodicama - pojasnila je.

V. d direktorice Centra za socijalni rad BPK Goražde Sanela Zec smatra da Nedjelja djeteta nije jedina prilika uz koju se treba govoriti o pravima djece, naglasivši da bi se o tome trebalo voditi računa tokom cijele godine.

- Mi sarađujemo na način da Centar za socijalni rad identifikuje određeni broj porodica pod rizikom i predlaže ih SOS-u za pružanje podrške. Svaka porodica se verifikuje i izrađuju se individualni planovi zaštite, vrši se njihova revizija. Ti planovi podrazumijevaju uključenje tih porodica u rad svih relevantnih aktera i resursa koje imamo, s ciljem riješavanja problema tih porodica po prioritetima - kazala je Zec.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo