Muftija Kudić posjetio lokalitet nove grobnice u naselju Rizvanovići u Prijedoru

02 Okt 2019

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić posjetio je u ponedjeljak lokalitet grobnice Rizvanovići - Škola na kojoj se vrše ekshumacije posmrtnih ostataka ubijenih Prijedorčana.

Domaćin Muftiji je bio šef područnog ureda Instituta za nestale osobe BiH za Bosansku krajinu Mujo Begić, saopćeno je iz Muftijstva Bihaćkog.

Cilj posjete bio je da se muftija bihaćki informiše o procesu ekshumacije, od aktera ekshumacije čuje detalje o aktivnostima koje sprovode, prouči Fatihu pred duše šehida, te da posjetom iskaže poštovanje i podršku ljudima koji na terenu rade na ekshumacijama.

- Pitanje nestalih osoba je humano, ljudsko i civilizacijsko pitanje. Mi želimo da svaka nestala osoba dobije svoj identitet, da bude dostojno pokopana u skladu sa vjerskom tradicijom. Iskoristio bih priliku da pozovem sve ljude, prije svega vjernike svih konfesija da pomognu u ovom procesu. Apelujem na na sve one koji mogu dati informacije o nestalim osobama da ih podijele sa nadležnim institucijama i tako barem malo donesu mira porodicama žrtava - kazao je on.

Mujo Begić je istakao da se na prostoru Bosanske krajine još traga za više od 1.000 nestalih osoba. Najveći broj nestalih je iz Prijedora.

- Nestali, nevine žrtve ubijenih Prijedorčana, prije svega Bošnjaci, do sada su pronađeni u 498 grobnica, a ovo je 499. Značaj vjerskih zajednica u ovom procesu je od velikog značaja, a Islamska zajednica je dugogodišnji suport našim aktivnostima i do sada su nas mnogo puta podsjetili da nismo sami u ovome što radimo i da neko cijeni ove napore koje ulažemo - istaknuo je on.

U pratnji muftije Kudića je bio glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Prijedor Husein-ef. Velić i Edhem Delić, koordinator muftijstva za saradnju s medijima Nazif-ef. Horozović i Mirza-ef. Alkić, imam u džematu Rizvanovići.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo