Centralna manifestacija obilježavanja 107. godišnjice Udruženja Ilmijje održana u Sarajevu Istaknuto

30 Sep 2019

 Završni dio centralne manifestacije obilježavanja 107. Godišnjice Udruženja Ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH održan je danas u Sarajevu. Na Spomen-obilježju imamima šehidima u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese proučena je hatma-dova imamima šehidima, a hatmu su ranije proučili tešanjski imami. Svečani dio programa održan u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, gdje se gostima obratio predsjednik Udruženja Nesib ef. Hadžić.

Podsjetio je da je Udruženje odigralo ključnu ulogu u različitim društvenim kontekstima i procesima, okupljajući ulemu, vjerske lidere i lidere u zajednici, ostavljajući ogromno nasljeđe za svaku narednu generaciju.

“Udruženja je od svog osnivanja do danas bilo i ostalo posvećeno univerzalnim principima i vrijednostima, zbog čega su njegovi članovi u turbulentnim i neizvjesnim vremenima bili anatemizirani, izloženi ukidanju elementarnih ljudskih prava, odvođeni u zatvore i logore. Pored svega, oni nisu pokleknuli. Oni su bili istinski predvodnici u ostvarivanju tih ideala, te se iz tog razloga danas okupljamo ovdje, da odamo počast našim kolegama koji su dali najvrednije što su imali za ostvarivanje slobode i prava”, kazao je predsjednik Hadžić.

Udruženje ilmjje je devetnaestorici imama, penzionisanih u periodu između 106. i 107. godišnjice, uručilo prigodne poklone i priznanja za afirmisanje časnog imamskog poziva i Udruženja ilmijje. Priznanja su dobili Refik-ef. Crnkić, Esed-ef. Čamdžić, Mesud-ef. Ćosić, Atif-ef. Dedukić, Šahin-ef. Đulović, Ibrahim-ef. Hadžić, Asim-ef. Hafizović, Osman-ef. Hasanbegović, Uzeir-ef. Haskić, Sidik-ef. Husić, Sabrija-ef. Puška, Ahmet-ef. Rahmanović, Esad-ef. Slipac, Mujo-ef. Spahić, Sulejman-ef. Sulejmanović, Mehmed-ef. Šabanović, Džafer-ef. Šehić, Muharem-ef. Veladžić, Ishak-ef. Sedić. Priznanja su uručili potpredsjednici Glavnog odbora Udruženja Enver-ef. Husnić i Damir-ef. Peštalić.

U ime nagrađenih se zahvalio Ibrahim ef. Hadžić.

Za izuzetan doprinos radu Udruženja ilmijje IZ u BiH priznanje i prigodan poklon uručen je i Vehid-ef. Arnautu, predsjedniku Skupštine Udruženja u prethoda dva mandata. Priznanje je uručio Nijaz-ef. Duzan, predsjednik Skupštine. Prigodna hedija i priznanje za predan rad, uspješno vođenje i afirmiranje Udruženja ilmijje u prethodna dva mandata dodijeljena je Mensur-ef. Pašaliću.

Gosti su imali mogli pogledati izložbu „Domovina u srcu“ u auli GH biblioteke.

Danas je održana i svečana sjednica Glavnog odbora Udruženja, a nizom manifestacija Dan Udruženja ilmijje obilježen je na području svih okružnih odbora Udruženja. Podsjećamo da je prvi dio centralne manifestacije obilježavanja Dana Udruženja ilmijje IZ u BiH i 107. godišnjice rada Udruženja održan u Velikoj Kladuši 20. septembra 2019. godine.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije