×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/9134

Počela konferencija 'Očuvanje mira kroz izgradnju povjeranja i pomirenja" Istaknuto

25 Sep 2019

Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine (MRVBiH) i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) danas i sutra u Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu organiziraju Regionalnu konferenciju "Očuvanje mira kroz izgradnju povjerenja i pomirenja - podrška osobama koje su preživjele ratne traume".

UNFPA i MRVBiH uz pomoć vlade Ujedinjenog Kraljevstva već nekoliko godina rade na unaprijeđenju statusa osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.

Konferencija ima za cilj razvijanje konkretnih prijedloga i planova djelovanja vjerskih zajednica za doprinos miru i stabilnosti na regionalnom nivou.

Na pres-konferenciji zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Smajić je naglasio da svi oni koji su nanijeli nepravdu ovoj lijepoj zemlji BiH treba da izađu pred sudove i da se presudi onima koji su mnoga zlodjela napravili u BiH i da tek onda može doći do pomirenja.

" Četiri vjerske zajednica imaju za obavezu da učine ono što mogu kroz svoje vjerske zajednice da se ovdje uspostavi istinski mir i pomirenje. Mi smo ljudi koji govorimo i obavezni smo da govorimo istinu jer nas to obavezuju Svete knjige. Mi hoćemo da se kaže istina u BiH koja se desila od 1992. godine do 1995. godine. "

Konferencija "Očuvanje mira kroz izgradnju povjerenja i pomirenja - podrška osobama koje preživjele ratne traume" okupila je predstavnike crkava i vjerskih zajednica, vjerskih organizacija, udruženja preživjelih, medija, civilnog društva, Ujedninjenih nacija i drugih međunarodnih institucija u jugoistočnoj Evropi, kako bi razgovarali o povezanosti nagomilanog bola i traume, naslijeđa iz prethodnih ratova i mira i stabilnosti u regionu, ali i o konkretnim prijedlozima kako poboljšati tenutnu situaciju te koja je uloga vjerskih zajednica u toj borbi.

Konferencija je dio zajedničkog programa UN-a "Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH", koji su provele organizacije UNDP, IOM, UNFA i UN Woman.

Zajednički program je podržan od Ureda specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za seksualno nasilje u konfliktu, a finansiraju ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, fond UN Action i Vlada Kanade.

Ocijeni
(1 Glasaj)

Galerija slika

{gallery}9134{/gallery}

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo