Savez logoraša u BiH i MIZ Vlasenica obilježavaju 27. godišnjicu zločina nad Bošnjacima Vlasenice Istaknuto

20 Sep 2019
Savez logoraša u BiH i MIZ Vlasenica obilježavaju 27. godišnjicu zločina nad Bošnjacima Vlasenice Arhiva: muftijstvotz.ba

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, skupa sa Medžlisom Islamske zajednice Vlasenica, sutra obilježava 27. godišnjicu zločina nad logorašima zloglasnog logora ‘Sušica” i godišnjicu zločina nad Bošnjacima Vlasenice.

Kao dio obilježavanja u ranim jutarnjim satima će krenuti “Marš povratka putem spasa” na relaciji Turalići - Dobra Voda - Ogradice-Sušica.

Vjerski dio programa započeće sa podne namazom u 13,00 sati u Hajrija džamiji u Vlasenici.

Centralna aktivnost - polaganje cvijeća i prigodna obraćanja, održaće se sa početkom u 15,00 sati u krugu objekta bivšeg logora Sušica u Vlasenici.

U logoru Sušica je bilo zatvoreno preko 8000 a  ubijeno1617 osoba

Koncentracioni logor Sušica od maja pa sve do kraja septembra 1992. godine bio je logor u kojem je zatvarano, mučeno, silovano i ubijano bošnjačko stanovništvo sa područja opštine Vlasenica ali i ostalih podrinjskih opština.

Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno preko 8000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani ukrajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u ovom logoru je ubijeno1617 logoraša. Međutim, taj broj je mnogo veći s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče jedan kilometar udaljenom od Vlasenice, koji se nalazi na južnom putu prema Han Pijesku. Na tom mjestu je u tzv. “jarugu” u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno preko 1000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko do sada otkrivenih manjh grobnica i više masovnih grobnica (Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo...).

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Dragan Nikolić na 20 godina, Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo