Logo
Printaj ovu stranu

Bratunac: Naučna konferencija povodom 500 godina tekije Hamza-dede Orlovića

, Objavljeno u Društvo Istaknuto
Turbe i tekija Hamza - dede Orlovića Stav.ba Turbe i tekija Hamza - dede Orlovića

Naučna konferencija „Društveno-politički identitet Bosanskog Podrinja: 500 godina tekije Hamza-dede Orlovića“ biće održana 27. i 28. septembra u Bratuncu, pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u BiH Huseina ef. Kavazovića.

Konferenciju organizira Institut za društvena i religijska istraživanja, u saradnji sa Muftijstvom tuzlanskim i uz podršku Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ, Medžlisa IZ Bratunac i Behram-begove medrese Tuzla.

"Institut organizira ovu konferenciju zbog važnosti ove 500 godišnjice jer rijetke su prilike kada se obilježava neka godišnjica od pola stoljeća. Ova tekija je važna zbog bošnjačkog identiteta i kontinuiteta u Podrinju.

"Važna je i zbog vlasništva nad zemljom u ovom dijelu BiH jer je tekija imala veliki vakuf. Ovom konferencijom želimo aktualizirati i kontekstualizirati ove teme" - rekao je sekretar Instituta Emir Šečić.

Svečano otvaranje predviđeno je za 14.15 sati 27. septembra u Domu kulture Bratunac, dok će naučni dio skupa biti održan 28. septembra u sali Skupštine Opštine (SO) Bratunac od 9.30 do 14.30 sati.

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB