Vlada USK pozvala direktore škola da od ponedjeljka organiziraju nastavu

13 Sep 2019

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas je nakon sjednice uputila dopise direktorima osnovnih škola, s pozivom da od ponedjeljka organiziraju normalno odvijanje nastavnog procesa.

"To smo uradili na osnovu sudskog rješenja, koje se mora poštovati.  Također, zbog nepoštivanja ovog sudskog rješenja uputili smo inicijativu Kantonalnom tužilaštvu USK da se ispita i odgovornost predsjednice Sindikata", rekao je član Pregovaračkog tima i ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Iz Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja istaknuto je kako oni nisu nadležni za organizovanje obrazovnog i odgojnog procesa, te da samim tim ni ne mogu postupiti po tom sudskom rješenju.

"Štrajk sindikata obrazovanja USK je na potpuno zakonit način organizovan, pa prema tome Sud nema elemenata za zabranu takvog vida borbe za radnička prava. Moram napomenuti da ćemo i mi predati krivične prijave protiv svih relevantnih, koji su bili u obavezi da nam isplate nagomilana dugovanja", riječi su predsjednice Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehre Hadžić.

Općinski sud u Bihaću danas je odredio privremenu mjeru o prekidu štrajka  i za Sindikat srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

(Fena)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo