Transparency International: Sarajevo među najmanje transparentnim evropskim prijestonicama

30 Avg 2019
Transparency International: Sarajevo među najmanje transparentnim evropskim prijestonicama Wikipedia - BiHVolim

Prema pilot istraživanju Transparency International (TI) o transparentnosti glavnih evropskih gradova, Sarajevo se ubraja u prijestonice koje se nalaze u crvenoj zoni, ili koji se smatraju najmanje transparentnim.

U crvenoj grupi su još Beograd, Atina, Kišnjev, Stokholm i Jerevan. Najtransparentniji gradovi ili oni koji su u zelenoj zoni su Talin, Viljnus, Priština, Kijev, Madrid i Prag. Gradovi nisu rangirani pojedinačno, već su podijeljeni u zone (zelena, žuta i crvena), kako se radi o pilot istraživanju koje je obuhvatilo relativno mali broj indikatora (14).

Iako se radi o manjem broju indikatora, oni su pažljivo izabrani od preko dvadeset evropskih ogranaka TI kako bi se mjerio pristup informacijama gradskim odlukama, postupcima javnih nabavki, načinu trošenja gradskog novca, sadržaju sa sjednica gradskih vijeća, etičkim pravilima izabranih predstavnika, itd.

Studija je pokazala da su istočnoevropski gradovi u mnogim kategorijama pokazali bolje rezultate nego prijestonice iz tzv. starih demokratija. To se pripisuje činjenici da je u ovim zemljama korupcija izraženija, i da postoji veći pritisak javnosti da sve informacije o donošenju bitnih odluka budu javne.

Sarajevo je jedini grad obuhvaćen istraživanjem koji nije imao objavljen svoj posljednji budžet na web stranici, a nedostupne su bile i informacije o ukupnim primanjima gradonačelnika i vijećnika za 2017. godinu. Primjera radi, pojedini gradovi, kao što su Talin i Berlin, ovu su informaciju na zahtjev dostavili u roku od nekoliko dana. Svi građani plaćanjem poreza doprinose primanjima javnih službenika, pa bi ove informacije morale biti javne. I to se smatra osnovnim standardom proaktivne transparentnosti koji nalaže da ove informacije budu dostupne i na službenim web stranicama institucija. 

U većini evropskih glavnih gradova građani imaju pristup informacijama o budžetima, javnim nabavkama ili kontakt informacijama o vijećnicima, dok je najteže pristupiti informacijama o ukupnim primanjima gradonačelnika, vijećnika ili njihovom radnom rasporedu.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo