Više od osam hiljada učenika u BiH izabralo da u školi uči turski jezik

29 Avg 2019
Više od osam hiljada učenika u BiH izabralo da u školi uči turski jezik AA

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevo održan je evaluacijski sastanak o projektu "Moj izbor je turski", koji se odnosi na učenje turskog jezika kao stranog izbornog jezika u školama, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić, predsjednik Instituta "Yunus Emre" Seref Ates, turski ambasador u Sarajevu Haldun Koc, te predstavnici turskih institucija, direktori škola i nastavnici.

Institut "Yunus Emre Sarajevo" od školske 2011/12. godine vodi projekt "Moj izbor je turski", u okviru kojeg se u javnim školama u BiH izučava turski kao drugi strani jezik.

Projekt je počeo s 1.048 učenika da bi u školskoj 2018/19. godini taj broj iznosio 8.522 učenika u 159 osnovnih i srednjih škola u kojima se izučava turski jezik i provode zajedničke aktivnosti. U školama koje su uključene u program, nastavu turskog jezika drži 81 diplomant odsjeka za turski jezik i književnosti državnih univerziteta u BiH.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH zadužen za obrazovanje Husić je istakao da je veoma značajno što je broj polaznika turskog jezika premašio osam hiljada. Ocijenio je važnim i to što je Institut "Yunus Emre" svojevremeno prvo inozemno predstavništvo otvorio upravo u Sarajevu i da je i to pokazatelj prijateljstva između dvije zemlje.

Predsjednik Instituta Yunus Emre Ates je kazao da ta ustanova ima svoje centre u Sarajevu, Mostaru i Fojnici i da je projekt "Moj izbor je turski" višeetapnog karaktera.

"Cilj Instituta je promocija i poticanje saradnje među ljudima i izgradnja veza između Turske i ostatka svijeta, kao i aktivno protagonisanje mira", poručio je Ates.

Turski ambasador u Sarajevu Koc je kazao da Turska i BiH imaju bliske i prijateljske odnose i da je i ovaj prijekt jedan od pokazatelja. On je kazao da će ambasada uvijek podržavati takve aktivnosti Instituta "Yunus Emre".

Član Nadzornog odbora Instituta Yunus Emre Mustafa Gazalci je kazao da je i sam nastavnik turskog jezika, te je kazao kako učenje stranog jezika otvara brojna nova vrata polaznicima.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo