Fudbalom skloniti djecu sa ulice

01 Apr 2015

Skloniti djecu s ulice i pravilno ih odgojiti u zdrave mlade ljude želja je svih roditelja, koji pronalaze različite načine kako bi uspjeli u tome. Jedan od njih je i sport, ukoliko su djeca zainteresovana i motivisana. Hadis Zubanović, bivši fudbaler, jedan je od onih koji kroz sport pokušavaju djeci ponuditi alternativu od sumorne svakodnevnice. Nakon okončanja karijere, Zubanović je napravio projekat - Liga srednjih škola, koji se uspješno realizuje već šest godina.

Posljednje tri godine dječacima su se priključile i njihove vršnjakinje, a svi zajedno jednom godišnje, tokom tri mjeseca, učestvuju u Ligi srednjih škola.

- Smjernice za uspjeh u životu

Zubanović se može pohvaliti solidnom fudbalskom karijerom koja je mogla potrajati malo duže da nije bilo povreda. Osim sarajevskog Željezničara igrao je i u Turskoj, Rusiji, Emiratima i Poljskoj.

Kako kaže, fudbal mu je sigurno pružio mnogo mogućnosti, a kroz školsku ligu pokušava da pomogne mladima, da im da smjernice kako da uspiju u životu.

"Uključene su sve škole sa područja KS-a. Svake godine učešće uzme oko 250-300 dječaka i stotinjak djevojčica. Pokušali smo popularizovati fudbal u našem gradu kod djevojčica", ispričao je Zubanović.

Na ovogodišnjem turniru učestvuje osam ekipa djevojčica.

"Kao sportaš sam se osjećao dužnim da probam dati neki dio sebe u cijeloj toj priči. Imam i svoju djecu pa gledam da će i oni biti tu. U svakom slučaju, pokušavamo da na neki način tu djecu maknemo sa ulice, da im damo neki kutak zabave, razonode", ispričao je Zubanović.

Prema njegovim riječima, svake godine učešće uzima oko 25 škola sa područja KS-a.

"Interes sigurno postoji. Moram reći da je kroz ovu Ligu srednjih škola prodefilovalo puno sadašnjih profesionalnih fudbalera koji igraju na zelenim terenima", kazao je Zubanović.

Ovo je jedan od načina, kako kaže, za djecu koja se možda nisu mogla odlučiti da se ozbiljnije počnu baviti fudbalom da to učine i krenu u tom smjeru.

Zubanović ističe da su djevojčice sve više zainteresovane za fudbal.

Zahvalio se svim ljudima koji su prepoznali ovaj projekat kao zdrav i društveno koristan, prije svega Nogometnom savezu BiH, Ministarstvu za kulturu i sport u KS-u kao i sponzorima lige.

- Ženski fudbal nedovoljno razvijen

Sanjin Mešić, profesor sporta Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu kazao je za AA da je Liga srednjih škola odličan potez da se mladi sklone sa ceste, druže između sebe i bave sportom.

"Mladi vole fudbal tako da nije bio neki problem da ih okupimo na jednom mjestu i da igraju na utakmicama. Vole sport i to je najbitnije u svemu ovome", poručio je Mešić.

Amila Kočanović je učenica četvrtog razreda Gimnazije Dobrinja. Fudbalom se rekreativno bavi od početka srednje škole.

"Ženski fudbal, pogotovo u BiH, nije dovoljno razvijen i popularan. Međutim, meni se dopada više nego bilo koji drugi sport. Dinamičniji je od ostalih sportova, više kretanja, fizičkog kontakta", ispričala je Amila.

Kočanović tvrdi da je ljudi podcjenjuju kada kaže da igra fudbal.

"Meni ne smeta jer izađem na teren i pokažem šta znam", poručila je Amila.

Suad Fijuljanin je učenik četvrtog razreda Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu, a fudbalom se aktivno bavi oko sedam godina. Trenira u fudbalskom klubu Olimpic.

"Za fudbal sam se odlučio jer mi je to najdraži sport. Kao djeca smo još igrali na ulici pa smo onda počeli trenirati. Nisam mogao prestati", ispričao je Suad.

Najdraža mu je pobjeda kao i svakom fudbaleru.

Govoreći o školskoj ligi Suad kaže da je "ovo dobar način da se škole i djeca spoje, a i da aktiviraju oni koji nemaju neki fizičku aktivnost".

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije