U Sarajevu koncert za godišnjicu ansambla 'Kolo bosansko'

14 Feb 2019

Ansambl narodnih igara i pjesama "Kolo bosansko" izvest će u petak u Sarajevu svečani plesni koncert povodom 25 godina od osnivanja tog ansambla.

- Povodom obilježavanja 25. obljetnice izvest će cjelovečernji plesni koncert sa oko deset različitih koreografija u kojima su, osim igre i pjesme, prikazani elementi narodnih običaja, muzičko-scenskih predstava namjenskog karaktera, muzičkih programa zabavnog angažmana i niz drugih interesantnih i muzičkih tački - navodi se.

Ansambl narodnih igara i pjesama Bosne i Hercegovine "Kolo bosansko" osnovan je u septembru 1993. godine. Osnovni ciljevi i orijentacija tog ansambla su neiscrpno bogatstvo bh. folklora, očuvanje identiteta, sakupljanje, obrada, umjetnička dogradnja i prezentacija igara i pjesama respektabilne kulturne baštine, folklorne tradicije i narodnih običaja naroda u BiH. Taj ansambl u repertoaru ima igre i pjesme naroda iz svih krajeva BiH. Nastupali su u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, a osvojili nagrade i priznanja.

- U periodu od 1993. do 2016. godine ansambl "Kolo bosansko" imao je 25 do 30 nastupa i koncerata godišnje, s više od 10.000 gledalaca. U tom periodu Ansambl je egzistirao kao segment djelovanja JU "Bosanski kulturni centar Sarajevo". Tad je, u periodu 2013./2014., zbog administrativnih i pravnih normi uz suglasnost Ministarstva za kulturu i sport KS, preregistracijom taj ansambl dobio status Udruženje građana Ansambl narodnih igara i pjesama 'Kolo bosansko', od tog perioda djeluje samostalno - navode iz BKC-a.

Cjelovečernji program najavljen je za 15. februar u JU "Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo". Ulaz je slobodan.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo