Izložba "Mevlud u kulturi bosanskohercegovačkih muslimana" (VIDEO) Istaknuto

19 Nov 2018

Povodom nastupanja mjeseca rebiu-l-evvela, u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik, Muhammed, a.s, Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH je organizovala izložbu „Mevlud u kulturi bosansko-hercegovačkih muslimana“.

Tim povodom gost popodnevnog programa radija BIR bio je Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke:

Mevlud je vrsta pobožnog spjeva o rođenju Muhammeda, a.s, a u islamskoj tradiciji Bošnjaka učenje mevluda je jedan od najrasprostranjenijih vjerskih običaja.

Cilj izložbe je da se ukaže na tradiciju obilježavanja mevluda u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na Bošnjake koji su bili autori takvih vrsta pobožnih spjevova tokom historije.

Izložb učini 15 izložbenih panela koji govore o autorima mevluda u Bosni i Hercegovini, među kojima su: Sulejman Čelebi, Ali-dede Bošnjak, Muharem Dizdarević, Sejfullah Proho, Safet-beg Bašagić, Salih Gašević, Ešref Kovačević, Rešad Kadić, i drugi.

Pored toga, izloženi su rukopisi i zbirke mevluda, arhivski dokumenti koji se odnose na obilježavanje mevluda u BiH, te muzejski eksponati koji su tradicionalno bili nezaobilazni dio mevludskih svečanosti. Autori izložbe su uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke.

Izložba je svečano otvorena 19.11.2018. godine u 12:30 sati u auli Gazi Husrev-begove biblioteke, a postavka će trajati sve do 27.11.2018. godine.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo