U Podgorici promovisana Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke Istaknuto

14 Nov 2018

U Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici, sinoć je predstavljena Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke iz Sarajeva. Monografija je napisana povodom jubileja, 480 godina postojanja biblioteke.

Podgoričkoj publici, ljubiteljima knjige, Monografiju je predstavio direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić. On je kazao da je prošla 2017. godina za ovu ustanovu bila jubilarna, jer je obilježeno 480 godina osnivanja biblioteke.

"Posebno smo radosni što povijesni hod Gazi Husrev-begove biblioteke možemo predstaviti građanima Podgorice. Svaka medresa osnovana na podučju bosanskog sandžaka nužno je imala malu biblioteku. Prva takva u Sarajevu bila je Gazi Husrev-begova biblioteka, osnovana 1537. kao školska biblioteka. Ona nije bila institucija zatvorenog tipa. Njeni fondovi su bili dostupni svima onima koji su se interesovali za nauku. Ova biblioteka je osnovana kada i nacionalna biblioteka Francuske", kazao je Lavić.

Suljo Mustafić, profesor književnosti, kazao je da ova biblioteka predstavlja dio vakufa u kome su medresa, škola, džamija, saraji, besplatne kuhinje i još mnogo toga.

"To je kompleks oko kojeg Sarajevo postaje urabanim središtem i u kome se odvija gradski život, poprimajući obilježja šehera, jednako otvorenog i ka Istoku i ka Zapadu. Ta vakufska dobra jednako su namijenjena svima, bez razlike. Tadašnje Sarajevo, kao i danas, naseljavaju i muslimani i hrišćani, istočne i zapadne crkve, kao i Jevreji Sefardi", rekao je Mustafić.

Aladin Husić, saradnik Gazi Husrev-begove biblioteke, istakao je da kako vremenska distanca bude odmicala, tako će i vrijednost ove Monografije biti veća.

"Ona je svojevrstan vremeplov", kazao je Husić.

Promociji u Podgorici prisustvovali su brojni ljubitelji knjige, javne ličnosti, među kojima i ministar u Vladi Crne Gore Kemal Purišić, ambasadori Bosne i Hercegovine i Palestine u Crnoj Gori, predstavnici TIKA-e i Instituta "Yunus Emre", poslanici u crnogorskom parlamentu, kao i mnogi drugi.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo