Polaznici mektebske nastave u obilasku gradova Istanbul i Čanakale (AUDIO) Istaknuto

25 Avg 2017

Posjeta Tuskoj polaznika mektebske nastave koji su imali najbolje rezultate na takmičenju na nivou Rijaseta donijela je ovim mladima lijepo druženje, obilazak džamija i mnogih historijski znamenitosti, te u isto vrijeme i zanimljiv edukativni program.

U srijedu je organizovana posjeta historijskom muzeju Panorama 1453 u kojem je na utentiča način predstavljeno Sultan Mehmed Fatihovo osvajanje Istanbula. Zatim su mekteblije posjetili međunarodnu srednju školu Fatih Sultan Mehmed, a podne-namaz je klanjan u Fatihovoj džamiji. Posjetili su i Šehzade džamiju i školu Kur'ana Nuruosmanije.

U četvrtak su djeca putovala za Čanakale. Bitka na Čanakaleu, koja je u Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, bila je jedna od najtežih bitaka u Prvom svjetskom ratu. Na Galipolju je u borbi za Osmansko carstvo stradalo oko 200 hiljada ljudi, a među šehidima je i 15 hiljada Bošnjaka, kao i hiljade ljudi iz 81 zemlje. Spomenuta bitka ima značajno mjesto u historiji Turske, jer osvajanjem poluotoka Galipolje Saveznici, predvođeni Britanskim carstvom, bi bili u mogućnosti nastaviti put sve do Istanbula i izbaciti Osmanlije iz tadašnjeg glavnog grada spomenute zemlje. Time bi i Turska, kao i mnoge zemlje tog dijela svijeta, potpala pod kolonijalni jaram.

Sate putovanja tokom ovih posjeta polaznici mektebske nastave su iskoristili za učenje Ku'ana, ilahija, lijepo druženje i međusobno upoznavanje. Naši slušaoci će imati priliku poslušati opširniju reportažu o ovom nagradnom putovanju, a do tada prenosimo impresije mekteblija i muallima.

Radio BIR

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo